Populær turistattraksjon: Planlegger å ta betalt for "ingenting"

21/09/2024 22:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Overraskelser for reisende.

Selv om ingen noen gang har sett det legendariske sjøuhyret, er det fortsatt en av de mest kjente turistattraksjonene i Skottland.

Debatten rundt eksistensen av sjøormen i innsjøen Loch Ness deler folket. Noen hevder at det er et ekte mysterium, mens andre mener det hele er en stor bløff. Uansett hvilken side man står på, har den mystiske skapningen bidratt til å trekke tusenvis av turister til området.

Dersom du er en av dem som vil prøve lykken i jakten på sjøuhyret, må du imidlertid belage deg på å betale litt ekstra i fremtiden.

Planlegger turistskatt

Skotske myndigheter vurderer nemlig å innføre en turistskatt i populære områder som Loch Ness og andre naturattraksjoner i de skotske høylandene. Dette er i tråd med en global trend der flere kjente turistmål, som Venezia, Mallorca, Berlin og Paris, allerede har innført lignende avgifter. Til tross for at disse stedene krever ekstra betaling, har ikke det skremt bort turistene.

Norge vurderer også turistskatt

Også i Norge er det planer om å innføre turistskatt på utvalgte steder, selv om det ennå ikke er fastsatt nøyaktig hvor eller hvordan det vil gjennomføres.

Hva vil turistskatten bety?

Hvis forslaget i Skottland blir vedtatt, vil det gi hoteller, campingplasser, B&B-er og ferieboliger i høylandsregionen rett til å kreve en ekstra avgift fra turister. Midlene som samles inn, vil hovedsakelig bli brukt til å forbedre tjenester og infrastruktur som primært benyttes av besøkende.

Dette rapporterer Sky News, som også opplyser at lokale politikere i fjor tok det første skrittet mot turistskatt ved å gi kommunene muligheten til å innføre en slik avgift. Flere kommuner i det skotske høylandet ser nå på muligheten for å sette dette ut i live, selv om den endelige prisen på avgiften ennå ikke er avgjort.

Turisme – en avgjørende sektor

Ken Gowans, en rådgiver som støtter forslaget, påpeker at turisme er en av de mest sentrale næringene i regionen. Han fremhever at avgiften vil spille en avgjørende rolle i å sikre vedlikehold og utvikling av nødvendige fasiliteter og tjenester som næringen er avhengig av.

Det skotske høylandet, som i 2023 ble kåret til en av verdens beste reisemål av National Geographic, tiltrekker seg hvert år millioner av besøkende. Området byr på spektakulære attraksjoner som Ben Nevis, Loch Ness og den ikoniske landsbyen John o' Groats.

Britiske byer med turistskatt

Flere byer i Storbritannia har allerede innført en turistskatt. Blant annet krever Manchester 1 pund (ca. 14 kroner) per natt for de fleste betalte overnattingssteder, mens en avgift på 2 pund per natt per rom ble innført i Bournemouth, Christchurch og Poole i juli, ifølge Sky News.

Denne utviklingen viser at det blir stadig vanligere å kreve ekstra betaling for opplevelser og opphold på populære reisemål – selv når attraksjonen, som sjøuhyret i Loch Ness, aldri har vist seg.