Putin kommer med et helt spesielt løfte til Nato-landene

20/12/2023 20:00

Emma

Nyheter
Foto: Skjermbilde
Foto: Skjermbilde
Den russiske diktatoren kommer med et helt spesielt løfte til Nato-landene.

Mange ledere i den vestlige verden mener at Vladimir Putin godt kan angripe et Nato-land. Risikoen anses som høyst reell dersom Russland slår Ukraina i den pågående krigen:

– Hvis Putin tar Ukraina, vil han ikke stoppe der, sa USAs president Joe Biden tidligere i desember, og spådde et scenario der amerikanske tropper kjemper mot det russiske militæret.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg la heller ikke skjul på den samme advarselen sent i forrige uke:

– Hvis Putin vinner i Ukraina, er det en reell risiko for at aggresjonen hans ikke stopper der, sa Stoltenberg på en pressekonferanse.

Putin svarer

Og nå har den russiske diktatoren svart på nettopp denne bekymringen.

Han kaller advarslene «fullstendig tull».

– Jeg tror president Biden forstår dette, sa Putin ifølge Politico.

"Russland har ingen grunn, ingen interesse – geopolitisk, økonomisk, politisk eller militært – til å kjempe med NATO-land."

Den russiske lederen nevnte imidlertid ikke de europeiske landene som står utenfor Nato - som fortsatt inkluderer Sverige.

Et scenario som fryktes å bli svært ubehagelig hvis det ikke endrer seg snart, ifølge en sentralt plassert kilde ved Statsministerens kontor:

– Risikoen for en svært ubehagelig utvikling er til å ta og føle på. Dette føles ikke betryggende, sa kilden i forrige uke, med henvisning til Ungarn og Tyrkias forsinkelse av Sveriges Nato-medlemskap.

I samme åndedrag som Putin forsikret Nato-medlemmene om at Russland ikke planlegger flere angrep, advarte han også Finland om «problemer» – som nylig har blitt en del av forsvarsalliansen:

– USA trakk Finland inn i Nato. Hadde vi noen problemer med Finland? Alle tvister, inkludert de territoriale problemene fra midten av det 20. århundre, hadde for lengst blitt løst. Det var ingen problemer, men nå vil de oppstå. Vi vil etablere Leningrad militærdistrikt og konsentrere et visst antall militære enheter der.