Regjeringen vil utvide abortgrensen til uke 18: "Dypt opprørt"

23/08/2024 12:30

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Regjeringen foreslår å utvide abortgrensen til uke 18.

Regjeringen har foreslått en betydelig endring i abortloven ved å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18. Helse- og omsorgsminister Jan-Christian Vestre (Ap) fremhever at dette er en naturlig tilpasning til dagens praksis, hvor få kvinner blir nektet abort mellom uke 12 og 18.

Forslaget inkluderer også at kvinner som ønsker fosterantallsreduksjon, ikke skal være tvunget til å velge abort av begge fostre, men kan søke om reduksjon utenom dagens restriksjoner. Det skriver TV2.

I tillegg til å utvide abortgrensen, ønsker regjeringen å presisere at medisinske tilstander hos fosteret i seg selv ikke lenger skal være nok til å innvilge abort etter uke 18. Det er hvordan fosterets tilstand påvirker fødselen og barnets oppvekst som skal vurderes.

Vestre understreker også viktigheten av å gi kvinner rett til informasjon, veiledning før og oppfølging etter en abort. Dette skal nå lovfestes, slik at de som ønsker det, kan få tilgang til oppfølgingssamtaler med helsepersonell.

Regjeringen har videre foreslått å opprettholde og lovfeste helsepersonells rett til å reservere seg mot å utføre abort av samvittighetsgrunner. Samtidig foreslås det en reduksjon i antall nemnder som behandler abortsøknader etter uke 18, fra dagens 23 til mellom fem og ti faglig uavhengige nemnder, hvor flertallet av medlemmene skal være kvinner.

Vestre peker på at mange kvinner har opplevd nemndprosessen som vanskelig, og at disse endringene vil gjøre prosessen mer hensiktsmessig.

En annen viktig del av forslaget er endringer som skal beskytte mindreårige og personer med psykisk utviklingshemming mot tvungen abort, samt endringer i paragraf 2c i abortloven, som tidligere har vært omdiskutert.

Senterpartiet, som er en del av regjeringen, har valgt å ta dissens på forslaget om å utvide grensen til uke 18, mens andre partier har indikert at de vil la sine representanter stemme etter egen overbevisning.

I den forbindelse har en gruppe menn fra Frp signalisert at de vil støtte en utvidelse av grensen for selvbestemt abort. For at lovforslaget skal vedtas, må regjeringen sikre flertall i Stortinget.

Reagerer sterkt

KrF reagerer sterkt på regjeringens forslag om å utvide grensen for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18. Nestleder Ida Lindtveit Røse uttrykker stor bekymring og omtaler forslaget som en radikal endring av abortloven som setter menneskeverdet under betydelig press.

– Å flytte grensen for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18 setter menneskeverdet under et enda større press. Jeg er dypt opprørt over at Arbeiderpartiet foreslår å svekke rettsvernet til det ufødte liv, sier Lindtveit Røse, ifølge TV2.

– Det er dramatisk at regjeringen ønsker en abortgrense som er stadig nærmere barnets levedyktighet. Jeg er dypt skuffet over at regjeringen går imot fagmiljø og utvalgets anbefaling på fosterantallsreduksjon. Norge risikerer nå å bli ett av de mest liberale landene på fosterreduksjon. Fosterreduksjon er krevende etisk, medisinsk og juridisk, sier KrF-nestlederen.