Dagligvarekjeden Rema 1000 opplever en markant endring i kundenes handlemønstre, med økende popularitet for kjedens egne merkevarer (EMV).
Jonas Schrøder, kommunikasjonssjef i Rema 1000 Danmark, beskriver utviklingen som dramatisk:
- Det er et helt vilt skifte vi ser for tida, sier han til danske BT.
Schrøder forklarer at endringen ikke er begrenset til spesifikke varegrupper, men skjer på tvers av kategorier som frokostprodukter, pålegg, meierivarer, snacks og søtsaker.
Kundene har blitt langt mer prisbevisste, noe som også gjenspeiles i økt salg av kampanjevarer.
Norge følger trenden
Også i Norge merker Rema 1000 en tilsvarende vekst. Henrik Bucher Holm, direktør for EMVA i Rema 1000 Norge, bekrefter økningen i salget av både egne merkevarer og kampanjevarer:
- Egne merkevarer er en viktig del av vårt tilbud fordi vi kan tilby unike produkter av høy kvalitet til lave priser. Vi har imidlertid ingen ambisjon om å øke andelen av EMV dramatisk. I stedet ønsker vi å gi kundene våre et variert og riktig utvalg, det forteller Holm til DinSide.
Konkurranse blant dagligvarekjedene
Kiwi rapporterer lignende tendenser. Ifølge kommunikasjonsdirektør Kristine Aakvaag Arvin er pris en avgjørende faktor for kundene, både for tradisjonelle merkevarer og egne merkevarer som First Price.
- First Price har hatt en stor vekst de siste årene og vi ser ingen tendenser til at denne veksten avtar, sier hun.
Hun påpeker samtidig at Kiwi fortsatt bygger på kjente merkevarer, men at egne merkevarer bidrar til innovasjon, økt valgfrihet og skjerpet konkurranse i markedet.
Coop Extra har også blitt spurt om de opplever samme trend, men har foreløpig ikke kommentert saken.
Økte husholdningsutgifter
Utviklingen med økt salg av egne merkevarer kan delvis forklares med stigende levekostnader. Ifølge SIFOs referansebudsjett, som viser gjennomsnittlige forbruksutgifter, har matkostnadene for husholdninger økt betydelig de siste årene.
For en familie på fire (to voksne og to barn i alderen 6-9 år) har de månedlige matutgiftene steget med 2360 kroner fra 2021 til 2024 – en årlig økning på 31 560 kroner. For familier med tenåringsbarn er økningen enda større, med månedlige matkostnader som har gått opp med 3030 kroner, tilsvarende 36 360 kroner årlig.
Denne økonomiske utviklingen gjør det ikke overraskende at mange forbrukere velger rimeligere alternativer som egne merkevarer, noe som igjen påvirker hele dagligvaremarkedet.