I dag, onsdag, meddelte Konkurransetilsynet at de mener at de store dagligvarekjedenes prisjeger-ordning har skadet konkurransen. Det tilsynet betegner som en "massiv deling" av prisinformasjon mellom butikkene er et alvorlig lovbrudd.
Milliard-bøter
Rema, Norgesgruppen og Coop får tilsammen en bot på 4,9 milliarder kroner, fordelt mellom 1,3 milliarder til Coop, 1,3 milliarder til Rema og 2,3 milliarder til Norgesgruppen.
Bakgrunnen er at tilsynet aksjonerte i 2018 mot de tre store: Norgesgruppen, som har butikker som Kiwi og Meny, Coop og Rema. Etterforskningen har pågått i seks år, og nå kommer konklusjonen.
Konkurransetilsynet mener at konkurransen mellom disse tre store dagligvarekjedene har vært for svak, og at det gjør at prisene blir høyere enn det de burde være.
Har gått ut over forbrukerne
Konkurransetilsynet mener at prisjegerordningen, hvor representanter for kjedene går inn i hverandres butikker for å sjekke priser på en rekke matvarer, har vært konkurranseskadelig, og at det kan ha ført til høyere matvarepriser.
"Dette er et alvorlig lovbrudd, noe som gjenspeiles i gebyrenes størrelse. Dette ulovlige samarbeidet har svekket konkurransen mellom dagligvarekjedene i mange år", sier konkurransedirektør Tina Søreide og påpeker at dårlig konkurranse normalt betyr høyere priser til forbruker.
Går også ut over forbrukerne fremover
Dagligvare-eksperter som Din Side har snakket med, mener dog at også milliard-boten kommer til å gå ut over forbrukerne.
Odd Gisholt sier til DinSide at om disse gebyrene blir stående, er det åpenbart at kjedene vil måtte ta det igjen et sted. Og man trenger ikke være dagligvareekspert for å gjette at prisene vil øke.
"Tar de ikke igjen på prisene, blir det overskuddet, men det er allerede for lite i bransjen. Gitt at de omsetter for over hundre milliarder, er resultatene ganske lave - de tjener ikke mer enn de må", sier han til nettstedet.
Også ekspert Anders Nordstad sier at det er trolig at kundene har betalt for mye for maten i lang tid.
"Dette vil forbølge oss i svært lang tid om de ikke får medhold", sier han.
Politikerne hyller aksjonen
Flere politikere har også uttalt seg om saken. Torgeir Knag Fylkenes i SV mener at prissamarbeidet rammer kundene.
"Vi har kjent til over lang tid at norske matbutikker er overpriset, noe som rammer kunder hver dag. Vinnerne er eierne av selskapene, som figurerer blant Norges rikeste hvert år. Disse enorme gebyrene viser hvor omfattende overprisingen har vært, og at markedet ikke fungerer. De store aktørenes makt må tas ned snarest," sier han til NRK.
"Konklusjonen fra konkurransetilsynet er knusende, og må være første steget i en nødvendig opprydding av dagligvarebransjen."
Det sier leder i Rødt, Marie Sneve Martinussen.
"Når kun tre kjeder dominerer, går det utover både vi som handler maten, og bøndene som produserer maten. Milliardbøter er heldigvis ikke hverdagskost, og det rekordhøye nivået sier noe om alvoret i situasjonen", sier Martinussen.
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) er også bekymret for lommeboka til follk flest.
"Dagligvarebransjen preges av at det er få og store aktører, og det er vanskelig for små og nye aktører å etablere seg. Det er bra at vi har et konkurransetilsyn som håndhever konkurranseloven aktivt. Det er bra for konkurransen og forbrukerne", sier hun .
Coop, Rema og Norgesgruppen protesterer
Representanter for Coop og Norgesgruppen avviser lovbrudd, mens Rema vil anke avgjørelsen.
"Vi stiller oss fullstendig uforstående til vedtaket fra Konkurransetilsynet. Coop Norge SA har ikke gjort noe ulovlig og heller ikke deltatt i et ulovlig samarbeid slik Konkurransetilsynet hevder", skriver selskapet i en pressemelding.
Rema-eier Reitan Retail vil anke Konkurransetilsynets vedtak om gebyr på 1,3 milliarder og skriver i en pressemelding at:
"Vi er uenig i tilsynets konklusjon. Vi avviser at vi har foretatt oss noe som begrenser konkurransen. Dette vedtaket vil vi anke til Konkurranseklagenemnda"
Mens Norgesgruppen kommer med en lignende utmelding:
"Vi stiller oss helt uforstående til Konkurransetilsynets konklusjon. Skal man være billigst må man sjekke prisene i markedet, slik er det i alle bransjer. Vi mener bransjeavtalen og prisjegerne har styrket konkurransen, ikke svekket den slik Konkurransetilsynet hevder. Bransjenormen, som er inngått i full offentlighet og i samråd med forbrukermyndighetene, har ført til lavere matvarepriser. Dette har vi redegjort grundig for i vårt svar til Konkurransetilsynet. Derfor stiller vi oss uforstående til at tilsynet ikke legger saken vekk."