Russere til Putin: Når vil vi få et bedre liv?

18/12/2023 20:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Russerne fikk en sjelden mulighet til å stille spørsmål til Putin, men...

Under Vladimir Putins årlige pressekonferanse, et nøye koreografert arrangement som Dagens.com fulgt gjennom en direktesendt TV-sending, svarte den russiske presidenten på 67 utvalgte spørsmål over en firetimers periode.

Og i år inneholdt konferansen noen kritiske spørsmål, selv om få ble adressert direkte av Putin.

Tekstmeldinger fra seere som klarte å komme seg gjennom screening-prosessen ble vist på en stor skjerm. En seer skrev blant annet:

– Det er ikke nødvendig å stille til valg for en andre periode. Gjør plass til ungdommen, mens en annen spurte:

"Hvorfor er din virkelighet forskjellig fra vår?"

Men det stopper ikke her.

En tredje spurte:

"Vladimir Vladimirovitsj! Når vil vi få et bedre liv?" og en annen seers kommentar var:

"Kan du fortelle meg hvordan jeg skal flytte til det Russland vi ser på TV?"

Det er uklart om Putin så disse spørsmålene da han ikke svarte på dem, og de var ikke blant de 67 spørsmålene som ble lest høyt under konferansen.

Hendelsen, som vanligvis tar sikte på å fremstille Putin i et positivt lys, har en tendens til å kaste tvil om hans evner, som bemerket av BBCs Moskva-korrespondent Steve Rosenberg.

Men det faktum at disse tekstene kom til videoskjermen, antyder at Kreml i det minste føler behov for å antyde eksistensen av andre synspunkter, uten å gi dem for mye fremtredende.

Pressekonferansen, holdt i form av et TV-program kalt "The Direct Line", lar presidenten svare på utvalgte spørsmål og gjennomgå året. Dette var det første slike arrangementet siden Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, da fjorårets konferanse ble avlyst.

Blant spørsmålene Putin svarte på i år, var spørsmålene til innbyggere i noen ukrainske områder som Putin hevder nå er en del av Russland.

En innbygger fra Severodonetsk, en by øst i Ukraina, som ble erklært som en del av Russland sommeren 2022, la ikke skjul på sine vanskeligheter:

– Barnet mitt og jeg har levd uten varme i to år. Ingen reparerer bygningen. Det er ikke strøm.

Og fortsatte:

– Når kan vi leve under humane forhold?