Russland er rasende på Norge

11/10/2023 14:56

redaktion

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Russland raser på Norge.

Russland har uttrykt sterk misnøye med Norge. EU-kommisjonen bestemte i september at biler registrert i Russland ikke lenger kunne komme inn i EU.

Denne avgjørelsen gjorde det betydelig mer utfordrende for russere å krysse grenser til land som Finland, Latvia, Litauen eller Estland.

Norge, som ikke er en del av EU, deler også grense med Russland.

Den 196 kilometer lange strekningen kunne lett utnyttes av russiske sjåfører for å komme inn i Finland, da grensekontrollen mellom de to nordiske landene ikke er spesielt streng på grunn av deres inkludering i Schengen-området.

Norge satte imidlertid en stopper for dette smutthullet tidligere i uken ved å innrette sin beslutning med resten av EU.

Russlands utenriksminister, Sergey Lavrov, beskrev forbudet fra flere europeiske land mot russisk-registrerte biler som kommer inn på deres territorier som en manifestasjon av nazisme.

Lavrov uttrykte også forbauselse over hvordan representanter for europeiske land har «mistet følelsen av anstendighet».

Maria Zakharova, talspersonen for Russlands utenriksdepartement, gjentok Lavrovs følelser, og uttalte at bilforbudet bare kunne sees på som en form for "nazisme mot russere."

Hun advarte også om at handlingene til de nevnte EU-landene ikke ville gå uten et skikkelig svar.

Den norske regjeringen har uttalt at forbudet inneholder flere unntak, inkludert diplomatkjøretøyer, biler eid av norske statsborgere eller deres familier med fast opphold i Russland, og hastereiser som begravelser.