Russland fanget i oppsiktsvekkende løgn

30/03/2023 10:05

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En russisk propagandavideo som har spredt seg i russiske Telegram-kanaler viser seg nå å være falsk.

- Snakk statsspråket, din gris.

En russisk video som viser ukrainske soldater som trakasserer en mor og hennes barn har sirkulert på det sosiale mediet Telegram den siste uken. Russlands utenriksdepartement delte det til og med på Twitter.

Det viser seg imidlertid at videoen er falsk, skriver Dagbladet.

I videoen stopper to «ukrainske» soldater en mor og et barn i en bil. En av soldatene skjeller ut kvinnen for å snakke russisk, og kaller det «grisenes språk».

Propaganda
På vei bort fra bilen avfyrer soldaten en rekke skudd mot panseret på bilen før de to soldatene kjører videre.

Imidlertid har spesialister fra OSINT, forkortelse for Open Source Intelligence, vært i stand til å finne hvor videoen ble spilt inn ved å sammenligne strømmaster, trær og busker i videoen med satellittbilder.

Her kan de se at videoen ble skutt i Makijvka, som har vært kontrollert av russere siden 2014 og ligger 30 kilometer fra de russiske frontlinjene.

Innrømmer at den russiske avisen Meduza, som først delte videoen, nå har trukket tilbake videoen da den har kommet frem at den er falsk.

Russiske myndigheter har ennå ikke kunngjort noe, men kanalen «Rybar», som er en av de største Kreml-vennlige Telegram-kanalene, skriver nederst på siden at videoen har vist seg å være falsk.