Ryanair, EasyJet og andre har tatt betalt for håndbagasje: Nå får de enorme bøter

04/06/2024 15:20

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nå blir flyselskapene straffet.

Hos flere lavprisselskaper har det kostet penger å ta med håndbagasje om bord, men det får nå konsekvenser.

I Spania har fire lavprisflyselskaper – Ryanair, Vueling, EasyJet og Volotea – fått bøter på over 150 millioner euro for å ta betalt for håndbagasje og setevalg. Sanksjonene kommer etter klager fra forbrukerorganisasjoner.

Har kjempet i seks år

Rubén Sánchez, som er generalsekretær i forbrukerorganisasjonen FACUA, uttrykte tilfredshet med resultatet:

"Vi har kjempet i nesten seks år for å få myndighetene til å ta grep mot den ulovlige praksisen flyselskapene bruker for å øke fortjenesten, og vi har endelig lykkes." sier han ifølge det tyske mediet Spiegel.

Ifølge FACUA overstiger de totale bøtene 150 millioner euro, hvorav noen selskaper må betale mer enn andre, skriver Senest.dk.

Nøyaktige bøter er ikke opplyst

Ryanair, som var det første selskapet som tok betalt for håndbagasje i november 2018, har fått den største boten.

Vueling følger etter med en betydelig bot, mens EasyJet og Volotea har fått mindre bøter.

Spanias forbrukerdepartement har bekreftet at en undersøkelse av de fire lavprisflyselskapene førte til sanksjonene, men nektet å opplyse om de nøyaktige beløpene eller navnene på de involverte selskapene.

Vil anke

Ifølge Javier Gándara, som er president i flyselskapenes organisasjon (ALA), vil flyselskapene anke avgjørelsen.

Han beskrev straffene som «fullstendig uforholdsmessige» og advarte om at reisende kunne bli villedet til å tro at det nå er ulovlig å betale for håndbagasje, noe som ikke er tilfellet ennå.

Gándara påpekte også at fjerning av disse avgiftene kan føre til høyere kostnader for passasjerer som reiser uten håndbagasje.

Ulovlig

Rubén Sánchez avviste Gándaras argument og sa at flyselskapene ulovlig øker inntektene sine med disse avgiftene.

«Bransjen prøver å få det til å se ut som om de setter ned prisen for de uten håndbagasje, men det er feil. De hever prisene ulovlig og tjener millioner av euro fra reisende med håndbagasje, sa Sánchez.

FACUA oppfordret forbrukere til å søke refusjon av disse avgiftene og kunngjorde at de allerede forbereder forsvar for flere saker.