SAS-ansatte i opprør: "Det er å tråkke på de ansatte"

01/03/2023 10:43

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
"Dette er hårreisende."

Et nytt innstrammingstiltak i SAS blir mottatt med sinne av selskapets norske kabinpersonale.

– Vi synes dette er hårreisende. Flere føler at dette tråkker på de ansatte, sier lederen i Norsk Kabinforening til Børsen.

Årsaken til de ansattes indignasjon er en beslutning fra ledelsen om at kabinpersonalets uniformsstriper skal fjernes.

Flyvertinnen eller stuerten som har det overordnede ansvaret i kabinen under flyturen har tre striper på uniformen. Det andre kabinpersonalet har en.

I et brev til medlemmene sier kabinpersonalforeningen at de er «i opprør» over avgjørelsen.

– Stripene bør byttes ut med en mindre «klips» på uniformen. Det gir en liten besparelse for selskapet. (...) Vi finner dette helt uakseptabelt og stikk i strid med kjerneverdien til SAS. Vi har bedt om at planene skrinlegges umiddelbart. Det er et spørsmål om sikkerhet, sier han.

«Som kabinpersonale er vi rasende over denne beslutningen.»

Ifølge kabinpersonalet er stripene viktige fordi de betyr synlig lederskap.

– Truende situasjoner kan lett eskalere. Vår erfaring er at skillet har en de-eskalerende effekt om bord og viser at purseren er kapteinens leder i kabinen, forklarer kabinpersonalforeningen.

De tror også at både stoltheten og motivasjonen vil lide hvis uniformsstripene forsvinner, og til slutt er de kritiske til om SAS sparer noe i det hele tatt når de må få så mange nye uniformer.

SAS legger derimot vekt på å standardisere uniformene slik at det vil være mulig å gjenbruke klipsene på andre uniformer i fremtiden.

Pressesjefen i SAS sa til Børsen at dette bare var en «designjustering» og avviste de ansattes argumenter om at stripene var avgjørende for sikkerheten om bord.