Sjødyr stenger strender i ferieparadis: Har opptil 20 meter lange tentakler og farlig gift

04/08/2024 19:00

Sofie

Nyheter
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Flere katalanske strender måtte stenges for badende.

Ved kysten av Middelhavet har en spesiell sjøskapning begynt å skape trøbbel.

Portugisisk krigsskip, med det latinske navnet physalia også kjent som "Portuguese man-of-war", har faktisk blitt observert på flere strender i Catalonia.

Sjødyret, som har mange trekk som minner om en brannmann, er kjent for sine tentakler, som kan nå en lengde på opptil 30 meter.

Selv om den rosafargede organismen normalt lever i tropiske farvann, er den nå også rapportert i Middelhavet, inkludert Sardinia og Tunisia.

Physalia som nylig ble sett i Catalonia var relativt små og derfor mindre aggressive.

Likevel tok sivilbeskyttelsestjenestene ingen sjanser og stengte midlertidig flere strender i byene Tamarit, Tarragona og Altafulla for å beskytte svømmere.

Strendene ble imidlertid gjenåpnet i helgen da faren ble vurdert til å avta.

Kan forårsake hjertestans

De er langt fra ufarlig.

Tentaklene frigjør en kraftig gift som kan drepe fisk og forårsake alvorlige helseproblemer hos mennesker. "Forbrenningen dreper fisk og kan til og med forårsake hjertestans hos mennesker," advarer den katalanske kanalen 3/24.

Symptomene på en brannskade kan omfatte betennelse, rødhet, blemmer og avskalling av huden. I tillegg kan det oppstå alvorlige reaksjoner i andre deler av kroppen som ikke er direkte påvirket.

Komplikasjoner fra giften kan omfatte luftveis-, hjerte-, nevrologiske eller gastrointestinale problemer som oppkast, feber, kvalme og angst.

Symptomene forsvinner vanligvis i løpet av få dager, men det er viktig å oppsøke lege da reaksjonene kan variere betydelig fra person til person.

Smertene fra en brannskade kan også gjøre det vanskelig å svømme og dermed øke risikoen for å drukne.