Støre må gå av: Flere organisasjoner sier han er uønsket

02/10/2023 14:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Over 30 organisasjoner vil at han skal gå av.

WWF Verdens naturfond, Natur og Ungdom og Greenpeace og andre krever nå at Støre trekker seg som panelets leder.

- Om Norge ikke snur i saken og åpner sine farvann for den ødeleggende industrien, må Støre ta konsekvensene og gi fra seg plassen, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Norges ønske om å starte utvinning av mineraler på havbunnen møter sterk motstand fra mange havforskere, i tillegg til miljøgruppene nevnt ovenfor.

- Framfor å vise lederskap i arbeidet for å ta vare på havene, velger Norge å ignorere de klokkeklare faglige advarslene om konsekvensene av gruvedrift på havbunnen, sier fagrådgiver for havbunnen Haldis Tjeldflaat Helle i Greenpeace.

Regjeringen fortalte i sommer at de ønsker å åpne opp for å lete/utvinne etter havbunnsmineraler på norsk sokkel.

Oljedirektoratet mener at Norges kontinentalsokkel inneholder store mineralressurser med potensial til å generere betydelige inntekter for Norge.

Regjeringen ønsker å åpne opp 281.200 kvadratkilometer av Grønlandshavet og Barentshavet.

Miljøorganisasjoner mener dette inngrepet i naturen går direkte i strid med Norges forpliktelser i Havpanelet om å forvalte hav «100 prosent bærekraftig».

Panelet ble etablert i 2018 og består av regjeringssjefer fra 14 land. Støre tok over etter Erna Solberg i 2021.

I et brev til Statsministerens kontor sa miljøbevegelsen blant annet at inngrepet kan bety utryddelse av ukjente arter og være en trussel mot fiskebestander.

Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet kritiserte også konsekvensutredningen som ligger til grunn for åpningsmeldingen.

«Konsekvensutredningen viser vesentlige kunnskapsmangler om natur, teknologi, og miljøvirkninger. Videre inneholder den ikke vurderinger av om, eventuelt hvor og hvordan, det er mulig å drive mineralvirksomhet på en forsvarlig og miljømessig bærekraftig måte» skrev Miljødirektoratet.

Mandag vil det bli holdt demonstrasjoner foran Stortinget og foran norske ambassader i 19 land rundt om i verden.