Situasjonen var så ille at Mattilsynet ikke hadde tid til å varsle før stenging av restauranten.
Når du vil nyte en god pizza, er nok kakerlakker og annet utøy det siste du tenker på. Men det var tilfellet for kundene som besøkte den norske kjeden Pizzabakeren på en av restaurantene i Oslo tidligere denne måneden.
Svært alvorlig
En bekymringsmelding sendt til Mattilsynet 18. november førte til at Pizzabakeren på Tåsen ble stengt umiddelbart etter et sjokkerende tilsyn.
"Vi fant levende og døde kakerlakker i hele produksjonslokalet, skriver Mattilsynet i sitt hastevedtak, som Din Side har fått innsyn i, og skriver videre at dyrene også ble funnet flere andre steder i hele restauranten.
Saken ble først omtalt av Nordre Aker Budstikke (NAB).
Mattilsynet beskriver funnet som "svært alvorlig".
Ikke tid til å varsle
Ifølge tilsynsrapporten var situasjonen så ille at Mattilsynet ikke engang hadde tid til å varsle restauranten på forhånd før de stengte den. Den ble lukket med umiddelbar virkning.
"For å hindre at helseskadelige næringsmidler blir omsatt til forbruker, haster det så mye å gjennomføre vedtaket at det ikke er tid til å varsle det", heter det i rapporten.
Inspektørene fra Mattilsynet fant ikke bare levende kakerlakker, men også andre urovekkende forhold.
Artikkelen fortsetter under bildet
Foto: Pizzabakeren på Facebook
Restauranten kjente til problemet
Det var tydelig at det ikke var noe nytt for restauranten, for det ble funnet limfeller under pizzaovnen som var fulle av kakerlakker. Det ble også funnet matrester og kakerlakker på gulv i hele lokalet.
"Kakerlakker bringer med seg og kan spre smitte av uønskede mikroorganismer. Dette kan forurense emballasje og matvarer", heter det i rapporten.
Mattilsynet påla restauranten omfattende tiltak som skadedyrbekjempelse, tetting av hull og sprekker og fullstendig rengjøring og desinfisering av lokalene før den kunne åpne igjen.
Den 22. november åpnet restauranten igjen etter en inspeksjon som viste at skadedyrene var borte og det var gjort nok for å forhindre dem i å komme tilbake igjen.
Dette svarer Pizzabakeren
Daglig leder i Pizzabakeren, Christian Trinidad, skriver til Din Side at restauranten hadde engasjert et skadedyrfirma som la ut limfeller for å fange skadedyr - før Mattilsynets inspeksjon 19. november.
"Vi skulle ha informert Mattilsynet om dette tidligere. Det gjorde vi ikke, og det beklager vi. Vi tok rapporten fra Mattilsynet med det største alvor og gjennomførte omfattende tiltak i etterkant", skriver han i et tilsvar til avisen.
Han forteller at de gjennomførte full nedvask og desinfisering med hjelp fra skadedyrfirma, noe som førte til at Mattilsynet godkjente gjenåpning 22. november.
"Råvarene vi benytter i produksjonen av pizza har ikke vært berørt av skadedyr. Med fortsatt sterkt fokus på renhold og hygieniske rutiner kan kundene våre være helt trygge på at maten fra vår restaurant er trygg og av den gode kvaliteten Pizzabakeren er kjent for", avslutter han.