Hudpleieprodukter med retinol har de siste årene opplevd en enorm popularitet, spesielt blant barn og unge, til tross for at de er utviklet for voksen hud.
Flere eksperter har advart foreldre mot barnas bruk av disse produktene.
Retinol, en form for vitamin A, er kjent for sine aldringshemmende og hudforbedrende egenskaper, men snart vil flere av disse produktene forsvinne fra markedet. Det skriver DinSide
Strengere regulering fra EU
EU-kommisjonen vedtok i fjor nye reguleringer for bruken av retinol i kosmetiske produkter, og fra 1. november 2025 blir det forbudt å selge bodylotion med mer enn 0,05 prosent retinolekvivalenter (RE) og andre leave-on og rinse-off produkter som inneholder mer enn 0,3 prosent RE i Norge og EU.
"Fra 1. november 2025 skal kosmetiske produkter som ikke oppfyller de nye bestemmelsene, ikke legges ut for salg," sier Amalie Marie Bårnås Gravelle, rådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet ved Mattilsynets hovedkontor, til Dagbladet.
Produkter som allerede befinner seg på markedet innen fristen, kan fortsatt selges fram til 1. mai 2027. Etter dette må de fjernes fra butikkhyllene dersom de ikke overholder de nye grensene.
Økt bevissthet rundt vitamin A-innhold
En annen viktig endring er at kosmetiske produkter som inneholder vitamin A nå må merkes tydelig.
Selv om forbudet gjelder spesifikke produkter med høyt innhold av retinol, finnes det andre retinoider som fortsatt vil være tillatt.
"Andre retinoider, som retinaldehyd, er ikke inkludert i denne runden, da det manglet tilstrekkelige data for å gjøre en grundig vurdering," sier hun.
Forbrukere oppfordres derfor til å lese innholdsfortegnelsene nøye.
Helsemessige bekymringer bak forbudet
Bakgrunnen for de nye reglene er helsefarene knyttet til et for høyt inntak av vitamin A. EU-myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har satt en øvre grense på 3000 µg per dag for voksne.
Over tid kan overskridelse av denne grensen føre til alvorlige helseproblemer som leverskader, beinskjørhet og nevrologiske komplikasjoner, ifølge Lommelegen. Kosmetiske produkter bidrar til det totale inntaket av vitamin A, noe som har ført til behovet for strengere regulering.
Mattilsynets rolle
I Norge er det Mattilsynet som har ansvaret for tilsynet med kosmetiske produkter.
"Vi fører i hovedsak risikobasert tilsyn, og kan ikke nå si noe om hvordan dette regelverkskravet konkret blir fulgt opp. Ansvaret for at produktene er i overenstemmelse med de nye grenseverdiene ligger hos virksomhetene," sier Gravelle.
Datoene for de nye reglene har vært kjent siden våren 2024 og ble en del av norsk regelverk høsten samme år. Forbrukere anbefales å sette seg godt inn i regelverket og sjekke produktene de bruker fremover.