Syv lovbrudd du mest sannsynlig har begått

24/09/2024 06:00

Christina Amundsen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi prøver alle å holde oss på riktig side av loven, men noen lover er så ukjente at vi kan bryte dem uten å være klar over det.

Sjansen er stor for at du har begått en av disse ulovlige handlingene, eller at du kommer til å begå dem.

Noen av disse vil kanskje overraske deg.

Her er syv vanlige handlinger som faktisk er ulovlige, ifølge nettstedet Lifehacker.

  1. Ta i bruk andres wifi
    Mange av oss har koblet oss på et ukryptert wifi-nettverk når vi er i knipe. Men ifølge Computer Fraud and Abuse Act av 1986 er det ulovlig å få tilgang til en datamaskin uten tillatelse – noe som kan gjelde for wifi-nettverk.

  2. Offentlig rus
    I mange land er det ulovlig å være offentlig beruset, selv om du bare sjangler hjem etter en fest uten å plage noen, kan du bryte loven. Offentlig rus er derfor forbudt i mange områder, spesielt hvis du skaper i tillegg forstyrrer.

  3. Gambling hjemme
    Poker med venner er lovlig – med mindre verten får en profitt for dette. Hvis verten tjener på spillet, kan det være et brudd på gamblinglovene.

  4. Passorddeling
    Å dele strømmetjeneste-passord er ulovlig. En kjennelse i 2016 konkluderte med at dette bryter Computer Fraud and Abuse Act, selv om dette ikke har blitt grundig testet i retten.

  5. Rågjengeri
    Å krysse gaten utenfor fotgjengerovergangen er en mindre lovovertredelse mange av oss har gjort. Dette er ulovlig i en rekke land, men i Norge er det tillatt å krysse veibanen på rødt fotgjengersignal, så lenge dette ikke er til hinder for trafikken.

  6. Unnlate å rapportere inn fortjeneste
    Hvis du har solgt noe med fortjeneste, for eksempel på nett, må du rapportere det til skattemyndighetene. Unnlater du dette, kan du bryte skattelovgivningen.

  7. Dele medisiner
    Det er ulovlig å gi reseptbelagte medisiner til andre, selv om de har samme symptomer som deg. Dette er fordi du ikke har fullmakt til å distriburere et stoff som blir kontrollert av leger eller andre som er juridisk bemyndigede med fullmakt til å gi en bestemt person disse medisinene.

    Har du gjort en, eller flere av disse lovbruddene?