Bekymret over kosttilskudd: Norske eksperter advarer – gir du dette til barnet ditt?

22/09/2024 05:00

redaktion

Nyheter
Sjangerfoto: Christina Desitriviantie / Shutterstock.com
Sjangerfoto: Christina Desitriviantie / Shutterstock.com
Dette bør du vite før du kjøper melatonin.

Bruken av melatonin blant nordmenn har økt, og det er nå enklere å få tak i enn noen gang før. Dette bekymrer flere norske eksperter, som forklarer hvorfor denne utviklingen er problematisk.

Farmasøyt Torill Marita Andersen mottok nylig et spørsmål på sin Instagram-konto som fikk henne til å reagere: «Er det greit å kjøpe flytende melatonin på matbutikken og gi det til et barn som sliter med å sove?»

Dette spørsmålet var ikke et unntak, forteller hun til Dagbladet, da hun har mottatt flere lignende henvendelser den siste tiden.

- Jeg har tydeligvis sovet litt i timen, for jeg visste ikke at alle kan få kjøpt en flytende variant - i dagligvare - og må innrømme at jeg ble ganske sjokkert da jeg fant det ut, sier hun.

Hun har nå begynt å informere sine 33 000 følgere om potensielle farer ved melatoninbruk. Dagbladet har selv funnet melatoninprodukter plassert lett tilgjengelig ved kassa, sammen med vanlige kosttilskudd som tran og vitaminer.

For enkelte kan melatonin være en god erstatning for reseptbelagte sovemedisiner, men Andersen advarer mot ukritisk bruk, spesielt når det gjelder barn.

Hun frykter at melatonin i form av dråper kan virke harmløst og dermed føre til feilbruk, da det lett kan gis til barn i et glass vann.

- Jeg tror mange tenker at det er en lettvint løsning om de selv eller barnet deres «sliter litt med søvn». I en stressende hverdag er det enklere å bruke reseptfri melatonin i stedet for å ta de grepene som trengs for å få god søvnhygiene. De maskerer symptomene i stedet for å finne årsaken til problemet, sier hun.

Fra 2019 ble det tillatt å selge melatonin som et kosttilskudd i Norge, etter at Direktoratet for medisinske produkter (DMP) konkluderte med at doser på opptil 1 mg ikke nødvendigvis skulle regnes som legemiddel.

Likevel har salget av reseptbelagte melatoninprodukter økt med 67 % siden den gang, og for ungdommer har salget nesten doblet seg.

Børge Sivertsen, professor i psykologi og søvnspesialist ved Folkehelseinstituttet, deler Andersens bekymring.

Han påpeker at melatonin er et hormon som påvirker kroppens døgnrytme, og at det ikke bør sidestilles med vanlige kosttilskudd som vitaminer. Han advarer også om mangelen på forskning om langtidseffektene ved bruk av melatonin hos friske individer.

Sivertsen mener at det for de fleste unge mennesker ikke er nødvendig å bruke melatonin som tilskudd, ettersom kroppen naturlig produserer nok av hormonet.

Han påpeker at det er viktig å oppsøke lege ved søvnproblemer for å få riktig behandling, i stedet for å bruke melatonin ukritisk.

Begge ekspertene er enige om at tilgjengeligheten av melatonin i dagligvarebutikker kan sende et feil signal om at det er ufarlig å bruke. De oppfordrer derfor til mer forsiktighet og oppfølging fra helsepersonell.