EU utvider røykerestriksjonene til å inkludere uteområder

19/09/2024 06:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Røyking ville være forbudt i utendørs eller semi-utendørs områder knyttet til servicebedrifter.

EU-kommisjonen er klar til å utvide sine røykerestriksjoner betydelig, og innføre nye tiltak som tar sikte på å redusere passiv røykeksponering i ulike offentlige og semi-offentlige rom.

Inkluderer e-sigaretter og oppvarmet tobakk

De foreslåtte forskriftene vil dekke et bredere spekter av miljøer enn tidligere regler, inkludert uteområder som kaféterrasser, busstasjoner og dyrehager, ifølge Digi24.

De nye retningslinjene bygger på EU-direktivene fra 2009 utformet for å minimere eksponering for passiv røyking på offentlige innendørsplasser, arbeidsplasser og offentlig transport.

Det oppdaterte utkastet foreslår imidlertid å utvide disse beskyttelsene til å omfatte alle typer aerosolprodukter, inkludert e-sigaretter og oppvarmede tobakksprodukter, ikke bare tradisjonell sigarettrøyk.

Forbudt i utendørs og semi-utendørs rom

I henhold til de nye anbefalingene vil røyking bli forbudt i utendørs eller semi-utendørs områder knyttet til servicebedrifter som restauranter, barer og kafeer.

Dette vil også gjelde kollektivknutepunkter, inkludert bussholdeplasser og flyplasser, samt uteområder knyttet til arbeidsplasser, sykehus og sykehjem. I tillegg vil rekreasjonsområder som besøkes av barn – som lekeplasser, fornøyelsesparker, svømmebassenger og zoologiske hager – inkluderes i forbudet.

EU-kommisjonens fremstøt for disse utvidede restriksjonene kommer som svar på økende bevis på helserisikoen som utgjøres av brukte aerosolutslipp. Til tross for at retningslinjene ikke er bindende, gir de et rammeverk som medlemslandene kan følge i arbeidet med å dempe tobakksrelaterte helsespørsmål.

Forslaget, opprinnelig planlagt til januar, ble forsinket, noe som vekket bekymring for potensiell industripåvirkning på disse beslutningene.

De utvidede restriksjonene er en del av EU-kommisjonens bredere strategi mot kreft, som har som mål å skape en "røykfri generasjon" innen 2040, redusere tobakksbruken med 30 % innen 2025 og senke røykefrekvensen i EU til bare 5 % av befolkningen.