Tiktok står overfor et mulig forbud i USA - kan påvirke hele verden

17/09/2024 12:00

Sofie

Nyheter
Foto: Wikimedia Commons
Avgjørelsen, som ventes i desember, kan få globale konsekvenser hvis forbudet blir realitet, men eksperter mener Tiktoks økonomiske verdi kan sikre fremtiden.

I dag starter prosessen rundt Tiktoks anke mot det potensielle forbudet i USA, en avgjørelse som ifølge rapporter fra TV4 Nyheterna kan få konsekvenser verden over.

President Joe Biden signerte i fjor vår loven som kan stoppe den kinesisk-tilknyttede appen fra å operere i landet. Kritikere hevder at Tiktok utgjør en sikkerhetstrussel og kan brukes som et verktøy for overvåking og politisk påvirkning.

Fredrik Bergman Evans, ekspert på internasjonal sikkerhet, forklarer den amerikanske regjeringens bekymringer. Tiktok har 170 millioner brukere i USA, og det faktum at appen er knyttet til Kina gjør den til en potensiell sikkerhetstrussel, sier han.

USA krever at Tiktok skal kutte alle bånd til sitt kinesiske morselskap, Bytedance, dersom de ønsker å fortsette å operere i landet. Det mulige forbudet trer i kraft 19. januar neste år.

Tiktoks forsvar og internasjonale press

Tiktok selv og deres forsvarere understreker at appen er global og ikke kontrollert av noen politisk agenda fra Kina. De sammenligner å forby Tiktok med å forby store nyhetskanaler som New York Times eller CNN, da appen er en internasjonal underholdningsplattform.

Retten forventes å ta stilling til om Tiktok virkelig utgjør en trussel eller om forbudet skal gjennomføres. Bergman Evans mener at retten sannsynligvis vil gi den amerikanske regjeringen rett, da det handler om å regulere forholdet mellom to land.

Kommersielle verdier og fremtidige løsninger

Selv om et forbud formelt skulle tre i kraft i januar, er det lite sannsynlig at Tiktok ville forsvinne helt fra USA. Bergman Evans ser det som mer sannsynlig at en ny eier vil overta appen for å unngå tap av de enorme økonomiske verdiene til det amerikanske markedet.

«Jeg er overbevist om at en løsning vil bli funnet med en ny eier», sier han og understreker at Tiktoks verdi er for stor til å bare bli dumpet.