NAV strammer inn reglene

17/09/2024 14:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
NAV med viktig nyhet.

Fra 1. oktober trer nye regler i kraft for engangsstønad ved fødsel eller adopsjon. Denne støtten gis som et alternativ til foreldrepenger dersom du ikke har hatt inntekt i minst 6 av de siste 10 månedene.

Den viktigste endringen innebærer at du må ha vært sammenhengende medlem i den norske folketrygden i minst 12 måneder rett før termindato ved fødsel eller før omsorgsovertakelsen ved adopsjon. Dette informerer NAV på sine nettsider.

- Det innføres krav om at du må ha vært sammenhengende medlem i norsk folketrygd i minst tolv måneder rett før termindato ved fødsel eller omsorgsovertakelsesdato ved adopsjon, skriver Nav på sin nettside.

For personer som er i svangerskapsuke 22 før 1. oktober 2024, gjelder det imidlertid unntak fra denne regelen. I slike tilfeller kreves det kun at du er medlem i folketrygden på tidspunktet for fødsel eller adopsjon, selv om termindatoen eller omsorgsovertakelsen skjer etter 1. oktober.

Det er også viktig å merke seg at søknad om engangsstønad må sendes senest 6 måneder etter fødsel eller adopsjon. Dersom fristen ikke overholdes, kan du i de fleste tilfeller miste retten til stønaden.

Når du kan sende inn søknaden, avhenger av omstendighetene rundt din situasjon og ditt forhold til barnet.