En ny rapport fra dyrevernorganisasjonen Anima kaster lys over en skyggeside ved norsk dagligvarehandel: bruken av såkalte turbokyllinger.
Og én aktør kommer spesielt dårlig ut.
Hvem er verst i klassen?
Ifølge Kyllingguiden – Dagligvarekjedenes store løfte, scorer Bunnpris aller dårligst når det gjelder kyllingvelferd. Med bare 6 poeng av 40 mulige er de klart nederst på lista. Til sammenligning får REMA 1000 hele 31,5 poeng, mens Oda får 26.
I midtsjiktet finner vi Coop (14,5 poeng) og NorgesGruppen (11 poeng), som også får kritikk for å mangle klare frister og tiltak.
Turbokylling er en populærbetegnelse på kyllingrasen Ross 308, som vokser fra 50 gram til over 2,2 kilo på bare 35 dager. Den ekstreme veksten fører ofte til alvorlige helseplager som hjertesvikt, sviskader, betennelser og lammelser.
"Over ni av ti turbokyllinger kan ikke gå normalt", skriver Anima i rapporten, som også viser at over 70 millioner kyllinger slaktes i Norge hvert år – og at Ross 308 fortsatt dominerer i mer enn 60 prosent av tilfellene.
Tettpakket og smertefullt liv
Kyllingene holdes ofte i haller med opptil 40 000 individer, der rundt 18 kyllinger må dele én kvadratmeter. Det gir lite plass til naturlig atferd, og mange ender med smertefulle skader på føtter og bein.
Mattilsynet og Rådet for dyreetikk har begge gått ut med sterke anbefalinger om å fase ut turbokylling, og foreslår overgang til saktevoksende raser med bedre dyrevelferd.
Hvem gjør det best?
REMA 1000 får toppkarakter for å ha faset ut turbokylling helt og innført saktevoksende raser i samarbeid med Norsk Kylling og Stange Gårdsprodukter. Også Oda får skryt for å nærme seg en full utfasing i samarbeid med Berika.
"Vi håper flere følger etter", sier Oda i rapporten og retter særlig pekefingeren mot NorgesGruppen og Coop.
Kravene fra dyrevernet:
Anima kommer med klare oppfordringer til dagligvarekjedene:
Fjern turbokylling helt og innfør saktevoksende raser
Følg European Chicken Commitment (ECC), som sikrer bedre plass og dyrevelferd
Lag offentlige retningslinjer for kyllingvelferd
Rapporter årlig om framdrift
Folk bryr seg
En YouGov-undersøkelse fra 2022 viste at ni av ti nordmenn mener dyrevelferd er viktig, og 64 % sier de er villige til å boikotte butikker som ikke tar ansvar.