Ungarn kickstarter EU-presidentskapet med tydelig henvisning til Trump

01/07/2024 07:00

Mikkel Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ungarn, med Viktor Orbán i spissen, overtar mandag formannskapet i EU. Klimaet er ikke på Ungarns agenda.

Når Ungarns EU-skeptiske regjering overtar presidentskapet i Det europeiske råd mandag, vil den gjøre det med henvisning til USAs tidligere president Donald Trump og hans slagord «Make America Great Again».

«Make Europe Great Again» er slagordet for EU-formannskapet fra Ungarns regjering ledet av statsminister Viktor Orbán.

Ungarske diplomater sier at landet vil være en profesjonell og «ærlig» mekler mellom EU-landene.

Ifølge analytikere kan imidlertid Ungarns innflytelse i løpet av de seks månedene med lederskap ende opp med å bli mindre enn forventet.

Dette er fordi EU-maskinen først må starte ordentlig – de nyvalgte EU-parlamentarikerne må være på plass, akkurat som EU-kommisjonen endelig må settes sammen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Órban, ansett som EUs enfant terrible, har gjentatte ganger krysset veier med de andre EU-lederne under forhandlinger om alt fra migrasjon til støtte til Ukraina.

Vera Jourová, EU-kommisjonens visepresident med ansvar for verdier og åpenhet, avslørte sin holdning til slagordet tirsdag.

– Det er vel ikke spesielt originalt?, spurte hun retorisk, ifølge mediet Politico.

Orbán legger ikke skjul på at migrasjon og landbruk er viktigere saker enn klima. Klima er ikke nevnt blant de syv prioriteringene for det ungarske EU-formannskapet.

Ukraina har også vært gjenstand for Orbáns vrede det siste året. Her har Ungarn i lang tid blokkert utbetaling av midler fra European Peace Facility til EU-land som gir militær støtte til Ukraina.

Orbán har også truet med å nedlegge veto mot økonomisk bistand og tiltredelsesforhandlinger for Ukraina.

På vei inn i presidentskapet er det imidlertid tegn på at Ungarn gir opp motstanden. Senest har Ungarn gitt grønt lys for EU-tilslutningsforhandlinger med Ukraina.

Formannskapet i Det europeiske råd roterer mellom EUs medlemskap hver sjette måned. I den perioden leder presidentskapet samlinger og møter på alle nivåer i rådet.

Det europeiske råd består av stats- og regjeringssjefene i EUs medlemsland.