Unngå disse Halloween-effektene

16/10/2024 21:00

Yvonne

Nyheter
Foto: Unsplash / Annie Spratt
Foto: Unsplash / Annie Spratt
Forbrukerrådet advarer mot en helt spesiell type Halloween-produkter som de anser for å ikke være trygge.

Knask eller knep: De fleste har sikkert fått med seg at årets utkledningsfest er på trappene, og i slutten av måneden banker spøkelser, monstre og hekser på døra på jakt etter godteri.

Det er ikke likegyldig hvilken ansiktsmaling barnet ditt maler seg med, hvilket kostyme du bruker i eller hvor du kjøper godteriet.

Nå kommer Forbrukerrådet med en krystallklar advarsel:

"Hvis du skal kjøpe godteribøtter, utkledningsutstyr, lysende gresskar eller andre, typiske Halloween-artikler, så anbefaler jeg at du legger handelen til norske butikker. De er pliktige til å selge deg trygge produkter, som er veldig mye enklere å bytte eller reklamere på dersom de ikke virker som de skal. Da slipper du å bruke penger på nye gresskar eller ny ansiktsmaling til neste år", sier forbrukerjurist Wennberg Gløersen.  

Styr unna Temu, Shein, Wish og andre utenomeuropeiske nettmarkedsplasser når du skal handle til årets Halloween-feiring.

"Du vet aldri om disse produktene er trygge", sier Forbrukerrådet.

Unngå sminke, mat og godteri
På de digitale markedsplassene som for eksempel Temu, har det ikke gått ubemerket hen at vi nærmer oss årets store "skremme-dag". Nettbutikken reklamerer nå på de aller fleste sosiale medieplattformer for alt fra godteposer- og bøtter til sminke, ansiktsmaling og elektriske Halloween-produkter. 

Det kan kanskje virke praktisk og billig å handle alle Halloween-produktene sine herfra, men det er en sannhet med modifikasjoner, skal vi tro Nora Wennberg Gløersen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet.

"Det er mye man bør være klar over før man bestiller fra Temu. Vår anbefaling er å særlig unngå produkter som skal smøres på hud, smykker og produkter som kommer i kontakt med mat eller godteri – vi vet rett og slett ikke hvilke stoffer du risikerer å få i deg", sier Gløersen, og fortsetter:

"Produktene er ikke produsert etter strenge, norske krav. Det betyr at du risikerer at produktet ikke virker som det skal, går i stykker med det samme, eller i verste fall – at produktet er farlig for liv og helse. Når et tilbud er for godt til å være sant, ja, så er det som regel det", sier hun. 

Artikkelen fortsetter under bildet som viser et eksempel på Halloween-reklame på Temu.

Foto: Skjermdump, Temu, Instagram

Hormonforstyrrende stoffer i ansiktsmaling
Forbrukerrådets danske søsterorganisasjon Forbrugerrådet Tænk har testet forskjellige produkter fra Temu, og advarer blant annet mot typiske Halloween-produkter, som ansiktsmaling, plastbestikk, sminke og elektriske produkter. 

I testen av ansiktsmaling, dukket stoffet butylparaben opp, sammen med flere stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende. Stoffet er ikke forbudt i Norge, men Forbrukerrådet har et føre-var-prinsipp, og anbefaler at man styrer unna disse stoffene når man kan. 

I Danmark er imidlertid butylparaben forbudt for barn under tre år. Organisasjonen advarer nå mot bruk av kosmetikk kjøpt på Temu – særlig for barn, som er mer sensitive overfor stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende:

"Det kan være problematiske stoffer i produkter på det europeiske markedet også, men hyppigheten av uønsket kjemi i produktene fra Temu er umiddelbart høyere", sier Stine Müller i Forbrugerrådet Tænk.

Livsfarlig elektronikk
Videre har Tænk også testet elektronikk. To av fire strømforsyninger de testet med høyspenning viste seg å være livsfarlige. Inne i strømforsyneren er enkelte deler plassert så nærme hverandre at man rett og slett kan få seg et svært kraftig støt om man rører ved den. 

"Generelt er elektronikk en produktkategori der du ikke bør utsette deg for risiko, og vi anbefaler at du ikke kjøper elektronikk fra denne type markedsplasser", skriver organisasjonen.

Det stiller norske Forbrukkerrådet seg bak, og forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen et krystallklart råd:  

"Kjøp Halloween-utstyret i norske butikker, så er du sikker på at produktene er trygge."

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.