Fra og med 1. april vil plastposer i Norge bli enda dyrere. Handelens Miljøfond øker nemlig den frivillige kontingenten med én krone, noe som betyr at plastposene i butikkene vil koste omtrent 6,50 kroner.
Målet med prisøkningen er tydelig: Norge skal redusere plastposebruken kraftig og møte EUs mål om maks 40 poser per person innen utgangen av 2025. I dag ligger forbruket på rundt 70 plastposer per nordmann i året.
"Forhåpentligvis vil en økning i plastposekontingenten gjøre at etternølerne også dropper plastposen," sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond, til VG.
Til sammenligning brukte svenskene under 20 plastposer per innbygger i 2024, og Norge har et stykke igjen om vi skal nå samme nivå. Likevel er det håp: Nedgangen som kreves – 30 poser per person i året – tilsvarer det vi har klart å redusere de to siste årene, etter tidligere prisøkninger.
Det er viktig å merke seg at denne økningen ikke er en statlig avgift, men en frivillig ordning for medlemmer av Handelens Miljøfond.
"Det er ingen statlig avgift, men en frivillig kontingent som går til arbeidet med å løse plastens miljøutfordringer," forklarer Lind.
Tidligere økninger har hatt effekt
Dette er ikke første gang plastposene har blitt dyrere.
Da kontingenten ble doblet fra 1 til 2 kroner i 2022, falt forbruket med nesten 100 millioner poser det året. Både REMA 1000, Coop og NorgesGruppen meldte da om markant nedgang i antall solgte poser.
Den økende prisen har altså effekt – og det håper fondet skal fortsette.
Nordmenn i europatoppen
Selv med nedgang ligger Norge fortsatt høyt på plastposestatistikken. Til sammenligning brukte svensker i snitt 102 poser i fjor, dansker 80 – og tyskerne bare 24.
EUs mål er 40 poser per innbygger i året, og det er nettopp dette målet Norge nå prøver å innfri – gjennom å gjøre posene dyrere og mindre tilgjengelige.
Handlenett som alternativ
Forbrukere oppfordres nå til å velge gjenbrukbare alternativer. Flere kjeder tilbyr rimelige handlenett i tekstil, resirkulert plast eller papir. Mange har også fått vanen med å bruke poser flere ganger – både som søppelposer og til andre formål.
Handelens Miljøfond samarbeider med en rekke dagligvarekjeder og butikker i Norge, og gjennom innbetalingene finansierer de prosjekter som skal bidra til å redusere plastforsøpling og øke resirkuleringen.
Holdningsendringen i befolkningen er allerede merkbar. Ifølge en Opinion-undersøkelse mener 68 prosent av befolkningen at plastposekontingenten er et godt eller svært godt tiltak. I tillegg svarer åtte av ti at de bruker handlenett ukentlig eller oftere.