Da bildet på bankkortet forsvant for mange nordmenn, ble kortet ubrukelig som identifikasjon. Som erstatning kom muligheten i mars i år til å benytte mobiltelefonen som et digitalt ID-kort. Men siden lanseringen har kun 500 000 nordmenn lastet ned denne nye funksjonen.
"Siden lanseringen av ID-kort i BankID-appen fra Stø, er det nå 530 000 personer som er i gang, sier leder for Bank-id og Bank-axept," Øyvind Westby Brekke til Dinside.
Et alternativ til pass
Dette betyr at cirka 3 millioner nordmenn fortsatt ikke har tatt det digitale ID-kortet i bruk. Selv om BankID-appen har 3,5 millioner brukere, har flertallet ennå ikke aktivert funksjonen, sier Westby Brekke.
Alle som har BankID-appen og et gyldig norsk pass eller nasjonalt ID-kort kan nå benytte ID-kortet som identifikasjon. I fremtiden planlegges det også å inkludere norske borgere med utenlandske pass.
Det digitale ID-kortet er imidlertid kun gyldig i Norge og erstatter derfor ikke pass ved reiser utenlands.
Populært blant unge
Ikke uventet er det flest unge som har tatt i bruk det digitale ID-kortet. Faktisk har 133 000 personer mellom 16 og 25 år allerede aktivert kortet, mens det i aldersgruppen 51–60 år er 87 000 brukere.
"Vi løser et samfunnsproblem for bedrifter og organisasjoner som krever sikker legitimasjon i fysisk sammenheng. Bankkort med bilde er borte fra de fleste banker, og gyldig bevis er dermed pass/nasjonalt ID-kort eller førerkort."
En tryggere løsning på ID-bevis: Digitalt ID-kort på mobilen
Ikke alle har førerkort, og for mange er det upraktisk – og til og med risikabelt – å bære med seg sitt viktigste identifikasjonsdokument, nemlig passet. Øyvind Westby Brekke påpeker at det digitale ID-kortet på mobilen ikke bare er praktisk, men også trygt, da mobilen alltid er tilgjengelig.
En viktig oppfordring
Norge står foran et valg av leverandører for løsninger til «eIDAS 2.0», som er EUs kommende digitale ID-system. Her håper BankID, gjennom Stø-appen, å bli en ledende aktør.
- For oss er det viktig å være tidlig ute med å legge til rette for å bli en ID-lommebok, og vårt første steg er å gjøre passet overflødig med ID-kortet i appen.
BankID ser for seg at en fremtidig ID-lommebok kan inneholde flere «attesterte attributter» – altså beviser på ulike tilhørigheter og kvalifikasjoner, som for eksempel førerkort, vitnemål, ansettelsesbevis eller studiebevis, og til og med bekreftelser på lånetilsagn eller kredittverdighet.
- Jo flere steder man kan bruke dette ID-kortet, desto færre pass/nasjonale ID-kort og førerkort vil havne på avveie. Vi oppfordrer alle offentlige og private aktører til å åpne for den nye måten å legitimere seg på.
Foreløpig kan det digitale ID-kortet i BankID-appen brukes hos aktører som Posten, Vinmonopolet og flere utesteder, men Brekke understreker behovet for en samlet innsats for å trygge og forenkle legitimasjonsprosesser nå som det finnes en tilgjengelig løsning.