Viktig: Riktig farge på badetøy kan redde livet til barnet ditt

20/07/2024 13:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Redningstjenesten hever nå stemmen om viktigheten av å velge riktig farge på badetøy for barn.

Caroline Olausson, kommunikasjonsstrateg i Södra Älvsborgs redningstjenesteforening, understreker hvordan en enkel endring i fargevalg kan øke barnas synlighet i vann.

— Svart er en vanlig farge for badetøyet vårt, her kan du kanskje tenke deg om og velge en litt mer fargerik modell, sier Olausson til SVT Nyheter.

Dette kommer etter at flere videoer på sosiale medier viste hvor mye tydeligere barn blir sett i vann når de har på seg lyst og fargerikt badetøy, en innsikt som P4 Sjuhärad også rapporterte om.

Selv om nødetatene foreløpig ikke har noen formelle anbefalinger spesifikt når det gjelder farge på badetøy, understreker Olausson at dette er et viktig sikkerhetstiltak å vurdere.

De anbefaler på det sterkeste at voksne alltid har tilsyn med barn når de svømmer og at du ikke bør overvurdere din egen svømmeevne.

Farger å foretrekke og unngå

Studier viser variasjoner i synlighet for ulike badetøyfarger i ulike vanntyper. I innsjøvann kom neongule, neongrønne og neonoransje farger tydeligst frem, mens neonrosa, som dominerte i et bassengmiljø, ble funnet å være mindre effektivt i naturlig vann. Dette fargeskiftet påvirkes også av faktorer som bunnfarge, vannklarhet og værforhold.

Hvitt badetøy, som rangert som fjerde best i synlighet i mørke innsjøer, anbefales ikke på grunn av risikoen for forveksling med lysrefleksjoner eller skyer, ifølge studiens forfattere.

Breanna Smith Powderly, en tidligere livredder, understreker i et intervju med Today viktigheten av fargen på barnas badetøy. Hun påpeker at barn kledd i lyse, fluorescerende farger – også kjent som UV-farger – er lettere å holde øye med, ifølge magasinet Mama.

Videre illustrerer bilder fra det australske barnesikkerhetsselskapet CPR Kids forskjellen som mørkt badetøy utgjør i et basseng; de blir nesten usynlige.