WHO utsteder viktig advarsel til Ozempic-brukere

07/07/2024 14:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå sendt ut en viktig advarsel angående dette populære stoffet.

Novo Nordisk har hatt betydelig vekst de siste årene, mye takket være suksessen til diabetesmedisinen Ozempic. Men nå advarer Verdens helseorganisasjon om det populære stoffet.

Ulovlige kopier

Ulovlige kopier av diabetesmedisinen Ozempic sirkulerer i flere land, noe som får WHO til å oppfordre pasienter, farmasøyter og leger til å være ekstra forsiktige.

Ifølge danske Nyheder24 har WHO identifisert forfalskede versjoner av Ozempic i ulike land siden 2022, inkludert Storbritannia, USA og Brasil.

Ozempic inneholder den aktive ingrediensen semaglutid og brukes til å behandle type 2 diabetes. Det er også kjent fra vekttapsmedisinen Wegovy.

Risiko for forfalsket medisin

De falske versjonene kan være vanskelige for vanlige forbrukere å identifisere, noe som gjør det avgjørende å kjøpe medisinen fra apotek etter resept fra lege.

VHO understreker at pasienter bør unngå å kjøpe medisinen på nett på grunn av vanskelighetene med å verifisere dens autentisitet.

– Risikoen ved å ta ulovlige kopier av Ozempic er at pasientene ikke vet hva medisinen faktisk inneholder eller om den inneholder riktig mengde av virkestoffet, sa WHO.

For diabetikere kan dette bety feil blodsukkerregulering, og ikke-sterile nåler og penner utgjør ytterligere helserisiko.

For å ivareta sikkerheten råder WHO pasienter til kun å kjøpe medisiner fra anerkjente apotek og å unngå nettkjøp med mindre de kan bekrefte kilden.