Av og til trenger vi regn. Det kan være moro å hoppe i sølepytter. Men regn kan også være til irritasjon. Vi blir våte på sokkene, og frisyren mister fasongen. Fotballtreninger blir avlyst, og bussen spruter vann på oss. Det kan gjøre oss triste eller irriterte.
Regn kan også være farlig. Det kan føre til oversvømmelser, komme inn i kjellere, og veier kan rase ut. Når klimaet blir varmere, blir det også våtere. Dette fører til at regnet blir oftere både plagsomt og farlig, noe mange opplever som skremmende.
For å forstå hvordan klimaendringer vil påvirke nedbørsmengdene, må vi vite hvor mye det regner nå.
Folkeforskning om regnet
Hvordan påvirker regn din hverdag?
Værkampanjen PLASKORAMA handler om å måle og forstå regn. Målet er å gjøre det lettere å forstå varslene om mengden nedbør.
"Fem millimeter kan virke lite, men hvis det kommer på én time, blir det vått", forklarer statsmeteorolog Kristian Gislefoss til programleder Viljar i Newton.
"Vi ønsker at barn skal lage sin egen sølepyttskala – en skala fra lite regn til regn som kan føre til alvorlige situasjoner. Noter gjerne hvordan regnet påvirker din dag", sier forsker Anders Doksæter Sivle fra Meteorologisk institutt.
Voksne kan fylle ut et skjema på vegne av et barn eller en skoleklasse.
Lærere og foresatte oppfordres til å delta sammen med barna. Alt du trenger for å bli med i kampanjen finner du på met.no/plaskorama.
"Når kampanjen er over, vil vi lage en felles sølepyttskala som vi kan bruke i formidlingen", sier forsker Anders Doksæter Sivle fra Meteorologisk institutt.
Skoleoppgaver
Meteorologisk institutt har brukt det siste halvåret på å utvikle skoleoppgaver. Disse oppgavene kan lastes ned av lærere eller andre fra nettsiden vår. Vi har laget både opplegg for skoletimer og kahoots om vær. Vi vil fortsette å lage oppgaver og dele med lærere.
PLASKORAMA starter 11. november og er en værkampanje fra Meteorologisk institutt.
Hele undervisningsopplegget finner du på met.no/iværet.