Zelenskyj er overbevist om at Ukraina vil bli med i EU

10/02/2023 10:23

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
I en tale til Europaparlamentet understreker Ukrainas president at EU er fremtiden for hans land.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i en tale til Europaparlamentet at han trodde landet hans ville bli en del av EU når Russland ble beseiret.

Han kaller Ukraina og EU en felles familie som står overfor Russland og hva landet står for.

Dette er vårt Europa. Dette er vår livsstil. Og for Ukraina er det en vei hjem, sier han.

Ukraina ble et EU-kandidatland i juni.

Det setter i gang en prosess som kan føre til medlemskap i EU.

Men det kan gå mange år før det skjer. Før det må Ukraina gå i gang med en langvarig prosess med å innføre lovgivning i tråd med EUs politikk.

Dette gjelder blant annet korrupsjon, der Ukraina før den russiske invasjonen 24. februar i fjor tilhørte den nederste halvdelen, der verdens mest korrupte land ligger.

Europaparlamentets president vil gi jagerfly

Europaparlamentets president Roberta Metsola oppfordret EU-landene til å sende jagerfly til Ukraina. Det er i en tale til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som torsdag besøkte Europaparlamentet i Brussel.

– Vi vet hvilke ofre det ukrainske folket har gjort for Europa. Vi må respektere det. Ikke bare med ord. Men med handling, sier Roberta Metsola.

I motsetning til stats- og regjeringssjefene, som faktisk kan bestemme om jagerfly skal sendes, kan Roberta Metsola bare oppfordre til at skrittet tas. Den muligheten grep hun i talen torsdag.

På denne måten bidrar Europaparlamentet til å øke presset for at Vesten skal ta neste skritt i militærhjelpen til Ukraina.

USA avviser

Så langt har imidlertid USA nektet å sende jagerfly. Og EU-landene er også tilbakeholdne med å frykte en eskalering av krigen.

Men det er ikke tid til å nøle, mener Metsola:

– Nå må land raskt vurdere, som neste steg, å tilby jagerfly og langtrekkende systemer som man trenger. For å beskytte friheten som altfor mange har tatt for gitt, sa Metsola til applaus fra Europaparlamentet.

Zelenskyy nikket anerkjennende til talen. Han ankom Brussel etter et besøk i Storbritannia, der den britiske statsministeren Rishi Sunak onsdag sa at «det er ingenting som ikke kan diskuteres» når det gjelder jagerfly til Ukraina.

Europaparlamentets president deler dette synet:

Vårt svar må stå i forhold til trusselen. Og trusselen er eksistensiell, sier Roberta Metsola.