I Frankrike lages eplepai på denne måten: Perfekt nå på høsten

09/10/2024 06:00

Sofie

Oppskrifter
Sjangerfoto: Shutterstock
Sjangerfoto: Shutterstock
Er det én ting franskmennene er gode på, så er det å lage eplepai.

Er det én ting franskmennene er gode på, så er det å lage eplepai.

Epleterte er en av de mest elskede høstdessertene. Den sprø deigen og søte, syrlige eplene gjør den uimotståelig. I Frankrike er de imidlertid eksepsjonelle til å lage epleterte, som går under navnet Tarte Tatin.

Hvordan lage eplepai i Frankrike? Er epler sunt, og gjelder det også en eplepai?

Oppskrift på ekte fransk eplepai - Det trenger vi

  • 6-8 epler (gjerne syrlige, som Granny Smith)

  • 100 g smør

  • 200 g sukker

  • Smørdeig

  • Kanel (etter smak)

Slik gjør du det:

  1. Skrell og skjær eplene i tynne strimler.

  2. Smelt smør og sukker i en panne til det er karamellisert og tilsett eplene.

  3. La eplene småkoke i karamellen til de blir litt myke.

  4. Kjevle ut butterdeigen og legg den over eplene på pannen. Pass på å brette kantene godt inn.

  5. Stek i ovnen på 180 grader i ca 25-30 minutter, til deigen er sprø og gyllen.

  6. Vend terten forsiktig over på en tallerken slik at eplene vender opp.

  7. Serveres lun med pisket krem ​​eller vaniljeis.

En deilig fransk eplepai vil kunne oppbevares i kjøleskapet i en lufttett beholder i opptil 3 dager. Varm den litt i ovnen før servering for å friske opp smaken.

Er epler sunt? Ja, epler er ikke bare deilig, men også sunt. De er rike på kostfiber, vitaminer som C og K, og antioksidanter. De bidrar til å regulere blodsukkeret og kan bidra til et sunt hjerte.

Se opp for sukkerinnholdet i eplepai

Selv om epler i seg selv er sunt, er det ikke helt tilfelle om de dyppes i sukker og pakkes inn i butterdeig. Er du blant dem som også liker å spise den med litt crème fraîche eller vaniljeis, kan det plutselig gå fort og da vil sukkerinnholdet gjøre desserten til en kaloribombe Så husk å nyte den med måte.