Start forberedelsene nå: Slik lager du ekstra gode boller til helgen

17/01/2025 12:00

Sofie

MAT
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Frisk og sprø rett fra ovnen – du kan også lage den hjemme, men for best resultat må du forberede deg godt!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Helg er tiden for kos, så det er en perfekt tid for å lage noen deilige hjemmelagde boller.

Denne enkle oppskriften på boller er perfekt for baking av nybegynnere. Det viktigste er å gi deigen tid til å hvile, enten over natten eller i det minste fra kvelden før, for å oppnå den beste smaken og et deilig mykt indre med en sprø skorpe.

Her er en trinn-for-trinn-guide for hvordan du baker dine egne boller, inkludert en liste over nødvendige ingredienser.

Denne oppskriften gir omtrent seks til syv deilige boller.

Ingredienser:

  • 280 gram hvetemel

  • 10 gram fersk gjær (eller en halv pakke tørrgjær)

  • 5 gram smør

  • 5 gram salt

  • 2 gram sukker

  • 150 milliliter vann

Fremgangsmåte:

  1. Smelt smøret over svak varme i en panne. For en unik smak, brun smøret ved å varme det forsiktig til det blir gyllenbrunt, og la det avkjøles.

  2. Bland mel og salt i en bolle. Lag en brønn i midten og tilsett sukker og gjær sammen med litt varmt vann. Vent et øyeblikk til gjæren aktiveres. Tilsett så det avkjølte smøret og resten av det lunkne vannet. Elt til en jevn deig i ca. fem minutter.

  3. Ha deigen i en lett oljet bolle og la den hvile i minst 30 minutter. Elt så deigen igjen, brett den flere ganger og la den hvile igjen, denne gangen i kjøleskapet i ca. 24 timer i en lukket beholder.

  4. Før du former bollene, la deigen komme til romtemperatur i omtrent en time. Del så deigen i syv deler på et melet bord og form dem til boller.

  5. For å bake, sett en ildfast form med vann i ovnen. Dryss litt mel på bollene og legg dem på en bakeplate. Stek først på 250 grader i ti minutter, slipp deretter dampen ut av ovnen og stek i ytterligere ti minutter på 200 grader.

La bollene avkjøles på en rist før servering.

Tips: Du kan tilsette ekstra smak ved å inkludere kjerner eller frø, som f.eks gresskarkjerner, solsikkekjerner, valmuefrø eller sesam, enten i deigen eller dryss på toppen før steking.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Her er 7 overraskende grunner til å spise mer dadler Det finnes mange helsemessige fordeler ved å spise dadler.
Professor advarer: Derfor må du ikke varme opp pasta igjen Du kaster mindre mat og sparer penger hvis du varmer opp gårsdagens middag, men ifølge en norsk professor i fødevaresikkeret kan det være farlig.