Klar til ovn? Ferierende følte seg dårlige og kollapset

12/05/2024 05:00

Emma

Reiser
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
I fjor følte både turister og lokalbefolkningen seg dårlige og besvimte, mens en ekstrem hetebølge rammet flere middelhavsland.

I år ser det ut til at solglade nordmenn igjen må forberede seg på å kunne få det spesielt varmt.

Sådan lyder det fra to klimaforskere til norske Dagbladet.

– Jeg tror ikke det ville vært en overraskelse om det var nok en varm sommer i år, sier Anne Sophie Daloz, klimaforsker ved Cicero.

De siste to årene har det vært en økning i temperaturen over hele Europa – men spesielt i de sentrale og sørlige delene.

I fjor var temperaturene i Europa over gjennomsnittet i 11 av årets 12 måneder, har Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) sagt, og det var rekordmange dager med såkalt «ekstrem varmestress».

For eksempel, i spanske Girona, ble 47,3 grader målt i august, mens i italienske Decimomannu i Sardinia, en temperatur på 46,9 grader ble registrert i juli.

I tillegg til Spania og Italia ble det også målt ekstremt høye temperaturer i Tyrkia og Hellas – noe som ikke er overraskende for klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen.

– Det er absolutt i disse landene man kan forvente at det blir varmt i år også. Hvis det blir ekstreme hetebølger, er det ofte middelhavslandene som vil bli hardest rammet, sier han til Dagbladet.

Begge klimaforskerne slår fast at det fortsatt er for tidlig å lage en prognose for årets sommervær, men begge er også enige om at det ser ut til å bli en varm sommer igjen – spesielt i Sør-Europa.

Varmerekorden i Europa ble imidlertid ikke slått i fjor.

Den ble satt i 2021 på Sicilia, hvor det ble målt 48,8 grader.