Overturisme: Disse destinasjonene bør du styre unna i 2024

13/08/2024 07:58

Christina Amundsen

Reiser
Foto: Shutterstock
Mellom hauger med søppel og masseturisme fortjener noen populære reisemål en velfortjent pause i 2024, slik at de kan nytes i mange år framover.

Det amerikanske reiseguideforlaget Fodor's har publisert sin årlige liste over destinasjoner (totalt ni) som bør unngås i 2024. Målet er ikke å snakke ned disse reisemålene, men å oppmuntre til refleksjon og ettertanke slik at disse populære feriestedene kan få en pustepause fra masseturismen.

Listen fremhever tre primære problemer som turismen skaper og som skader reisemålet på lang sikt: Overturisme, avfall som løper løpsk og dårlig vannkvalitet.

Problem nr. 1: Overturisme

Venezia, Italia: Fra forbud mot cruiseskip til innføring av et billettsystem for turister, har Venezia allerede tatt flere skritt mot å bekjempe masseturisme. Likevel er byens innbyggere bekymret for byens fremtid og krever langsiktige, bærekraftige løsninger.

Athen, Hellas: Hver dag besøker rundt 17 000 mennesker det mest populære turiststedet i Athen, Akropolis. Dette tallet er imidlertid alt for høyt for et UNESCOs verdensarvsted, og det er fare for skader og tap av den tradisjonelle livsstilen i nabolagene rundt, skriver Fodor's.

Mount Fuji, Japan: Ifølge Japans miljødepartement gikk 221 322 mennesker de berømte stiene på Fuji-fjellet i åpningstidene i fjor. Problemet er at mange ignorerer risikoen ved oppstigningen og unnlater å betale det frivillige bidraget på 1000 yen (ca. 6 kroner), som skal sikre stedet og beskytte naturen.

Problem nr. 2: Søppel

San Gabriel Mountains National Monument, USA: I 2014 ble stedet kåret til et nasjonalt monument av Barack Obama, men i dag er denne naturlige oasen i Los Angeles County truet av mangel på midler og besøkendes uvitenhet. Det er funnet hauger med søppel i området, og det er mangel på personale til å vedlikeholde oasen.

Ha Long Bay, Vietnam: Ifølge en studie fra 2020 havner 28 283 tonn plastavfall i Ha Long Bay hvert år, hvorav 34 tonn er direkte påvirkninger av turisme. Av de 234 korallrevene eksisterer bare halvparten i dag.

Atacama-ørkenen, Chile: Chile fremhever Atacama-ørkenen som en av landets vakreste naturskatter. Men det fungerer også som en dumpingplass for såkallt 'fast fashion' fra USA, Europa og Asia. I dag er denne åpne fyllingen så stor at den er synlig fra verdensrommet.

Problem nr. 3: Dårlig vannkvalitet

Lake Superior, USA: Lake Superior i Michigan inneholder 10 % av verdens ferskvann. Men forurensning forårsaket av turisme, som fører til oppvarming av vannet og algevekst, har en negativ påvirkning på vannkvaliteten og naturen.

Ganges River, India: Ifølge en rapport fra 2015 fra Verdensbanken havner nesten 800 millioner liter kloakk hver dag i Ganges, Indias lengste elv. Dette er spesielt bekymringsfullt ettersom elven også er en kilde til drikkevann for innbyggerne i byer og landsbyer langs bredden.

Ko Samui, Thailand: Bare i juli i fjor besøkte 140 000 turister den thailandske øya, noe som forverret problemet med vannmangel. Faktisk blir nesten 70 % av vannreservene konsumert av turistene, noe som på sikt truer med å tømme de underjordiske vannreservene.