Ulovlig å ta gebyr for håndbagasje: Nå får Ryanair, Easyjet og flere andre selskaper store bøter

12/06/2024 15:00

Emma

Reiser
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er angivelig flere slike saker på vei.

Hos flere lavprisselskaper har det kostet penger å ta med håndbagasje om bord, men det får nå konsekvenser.

I Spania har fire lavprisflyselskaper – Ryanair, Vueling, EasyJet og Volotea – fått bøter på over 150 millioner euro for å ta betalt for håndbagasje og setevalg.

Sanksjonene kommer etter klager fra forbrukerorganisasjoner.

Har kjempet i seks år

Rubén Sánchez, generalsekretær i forbrukerorganisasjonen FACUA, ønsker resultatet velkommen:

«Vi har kjempet i nesten seks år for å få myndighetene til å iverksette tiltak mot den ulovlige praksisen som flyselskapene bruker for å øke sin fortjeneste, og vi har endelig lyktes,» sa han, ifølge den tyske mediekanalen Spiegel.

Ifølge FACUA overstiger de totale bøtene 150 millioner euro, hvorav noen selskaper må betale mer enn andre. 150 millioner euro tilsvarer nesten 1,12 milliarder kroner.

Ryanair, som var det første flyselskapet som tok betalt for håndbagasje i november 2018, har blitt bøtelagt mest.

Vueling følger med en betydelig bot, mens EasyJet og Volotea har fått mindre bøter.

Det spanske forbruksdepartementet har bekreftet at en etterforskning av de fire lavprisflyselskapene førte til sanksjonene, men de ønsket ikke å avsløre de nøyaktige beløpene eller navnene på de involverte selskapene.

Vil appellere

Ifølge Javier Gándara, president i Airline Associations Association (ALA), vil flyselskapene anke avgjørelsen.

Han beskrev sanksjonene som «helt uforholdsmessige» og advarte om at reisende kan bli villedet til å tro at det nå er ulovlig å betale for håndbagasje, noe som ikke er tilfelle ennå.

Gándara påpekte også at fjerning av disse avgiftene kan føre til høyere kostnader for passasjerer som reiser uten håndbagasje.

Rubén Sánchez avviste Gándaras argument og sa at flyselskapene ulovlig øker inntektene sine med disse avgiftene.

– Bransjen prøver å fremstille det som om de senker prisen for de uten håndbagasje, men dette er feil. De øker prisene ulovlig og tjener millioner av euro på reisende med håndbagasje, sier Sánchez.

FACUA oppfordret forbrukerne til å kreve refusjon av disse gebyrene og kunngjorde at de allerede forbereder forsvar for flere saker.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.