Vær forsiktig i sommerferien: I disse landene bør du ikke drikke vann fra springen

22/07/2024 23:00

Sofie

Reiser
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Skal du på ferie i utlandet bør du lese dette.

Over 300 mennesker ble syke av norovirus i byen Torri del Benaco, noe som førte til et midlertidig forbud mot å drikke vannet.

Ordfører Stefano Nicotra bekreftet senere at vannet var trygt igjen ved å drikke det selv foran kameraene.

Faren er imidlertid langt fra borte overalt i verden, og det er mange steder man må være forsiktig.

Ifølge Blick skriver det amerikanske helsetilsynet CDC (Centers for Disease Control and Prevention) at ikke alt vann fra springen er like trygt.

Bakterier, virus og parasitter kan gjemme seg i vannet og forårsake sykdommer som kolera, tyfus og hepatitt. I tillegg kan kjemiske forurensninger, som tungmetaller fra gamle vannrør, også være tilstede og gjøre vannet usikkert å drikke.

Unnlatelse av å behandle vannet er en annen faktor som kan gjøre springvann farlig.

I mange land er vanninfrastrukturen mildt sagt mangelfull, og dette gjør at forurensninger kan bli liggende lenge i vannet.

Øyer som de i Italia, Spania og Hellas har ofte dårligere vannkvalitet sammenlignet med fastlandet og krever ekstra forsiktighet fra turister.

Men selv om det er rundt 60 land hvor drikkevannet anses som trygt, inkludert USA og Canada, bør reisende fortsatt være forsiktige.

I den vestlige delen av Europa kan du stort sett alltid være trygg, men skulle du komme til Asia, Afrika, Sør-Amerika eller Russland, er tommelfingerregelen at du aldri skal drikke vannet.

Det finnes imidlertid unntak, for eksempel Japan og Sør-Korea, som faktisk har noe av verdens reneste springvann.

Man må også være forsiktig flere steder i Øst-Europa, spesielt hvis landene ikke er med i EU. EU sørger for at springvann i hele EU er trygt å drikke.

I områder uten rent drikkevann anbefales det å kjøpe vann på flaske eller koke vannet før du drikker.