Landslag vant første fotballkamp på 20 år

06/09/2024 19:00

Yvonne

Sport
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Seiren utløste euforiske scener på banen etter at en 19 år gammel midtbanespiller scoret 1-0-målet i kampens 53. minutt.

Det var lagets første skudd på mål i kampen.

Selv om kritikken har haglet mot Norges fotball-landslaget i det siste, og onde tunger vil ha det til at de norske herrene ikke vinner noen kamper av betydning, så er det altså ikke Norges fotball-landslag vi snakker om her.

For første gang i historien
Det er FIFAs lavest rangerte lag, San Marino, som ligger helt på bunnen av listen over verdens 210 landslag.

San Marino har faktisk bare vunnet en eneste offisiell kamp i historien. Det var i april 2004 da de slo Lichtenstein 1-0. Nå, 20 år og 140 kamper senere, lykkedes laget endelig igjen da de onsdag denne uka møtte det selvsamme landslag på San Marinos Stadio Olimpico i et oppgjør i UEFA Nations League.

Den 20 år gamle seiren mot Lichtenstein var i en vennskapskamp, mens denne ukas triumf er aller første gang noensinne at laget kan noteres for en konkurranseseier.

Begivenhetsfattig kamp
Etter en kamp uten de største sjansene, utnyttet den 19 år gamle midtbanespilleren Nicko Sensoli en defensiv feil i Lichtensteins forsvar, og sendte ballen i nettet over keeper Benjamin Buchel i kampens 53. minutt.

Du kan selv se de euforiske scenene som utspant seg lengre nede i artikkelen.

Ifølge avisen The New York Times var det en ganske så begivenhetsløs kamp uten de store målsjansene, og de åtte ekstraminuttene føltes angivelig pinefulle med et desperat forsvar.

Ikke desto mindre gikk jubelen i taket da sluttfløyten lød, og både San Marinos trenerteam og innbyttere løp inn på banen.

Leder nå gruppen
Med seieren mot Lichtenstein, topper San Marino nå deres gruppe i Nations League som utover San Marino og Lichtenstein, også består av Gibraltar som ennå ikke har spillt en kamp i gruppespillet.

San Marino har ligget helt på bunnen av FIFAs rankingliste siden november 2023. Foruten deres 10-0-tap til Norge i VM-kvalifikasjonskampen i 1992, huskes laget også for et 13-0-tap mot Tyskland i 2006. Laget har aldri vunnet en eneste kamp i en kvalifiseringsrunde til en stor turnering siden deres første offisielle kamp som landslag i 1990.

Deres forball-karriere har dog ikke vært helt uten lyspunkter. I 1993 scoret laget det som dengang var det raskeste målet i en en VM-kvalifiseringskamp mot England, men endte med et 7-1-tap. Det var omtrent samtidig som laget oppnådde sin høyeste FIFA-ranking noensinne på 118.