Når nordmenn er ute etter å kjøpe ny mobiltelefon, er det ofte fordi batteriet ikke lenger kan reddes.
Det er flere teorier som forklarer hvorfor batteriet plutselig ikke lenger lever, men det viser seg nå at noen av de mest utbredte vanene gjør at batteriet sier nei.
En av tingene som kan skade batteriet er hvis du tømmer og lader batteriet helt. Det er mange dansker som er skyldige i å gjøre nettopp det, men det er ikke en god idé.
Det skriver Geopop.
De fleste mobiltelefoner på markedet i dag er utstyrt med litiumionbatterier (Li-ion) eller litiumpolymerbatterier (Li-po), som er lettere, mer effektive og sikrere enn eldre nikkel-kadmium (Ni-Cd) eller nikkelmetallhydrid (Ni-MH) batterier.
Litiumbatterier har fordelen at de lider mye mindre av den såkalte "minneeffekten" sammenlignet med de to andre typene.
Men hva betyr det?
For å forklare det enkelt, bør nikkel-kadmiumbatterier bare lades når de er helt utladet. Hvis dette ikke gjøres, "glemmer" de sin virkelige kapasitet og fungerer derfor ikke optimalt.
Siden litiumbatterier ikke påvirkes mye av "minneeffekten", er det direkte skadelig å lade det maksimalt og tømme det helt.
Dette bør du gjøre
Det viser seg at du kan skade telefonens batteri ved å tømme den helt for å lade den igjen. Derfor er det lurt å holde ladenivået mellom 20 og 80 prosent. Hvis du gjør det, bør batteriet leve lenger.
En annen ting å unngå hvis du vil ta vare på batteriet, er overlading. Det forårsaker nemlig dannelse av litiumavsetninger på overflaten av elektrodene, noe som reduserer batteriets kapasitet. I tillegg øker overlading risikoen for at batteriet overopphetes og eksploderer.
Av disse grunnene er det en alvorlig feil å lade batteriet helt eller la det stå på lading over natten. I stedet bør du lade i kortere perioder når telefonen bare har omtrent 20 prosent strøm igjen.