Det er første gang en slik systematisk test over tid gjennomføres i Norge, og involverte parter ser frem til oppstarten med stor forventning.
I første omgang handler det om å levere mat til hjemmeboende eldre, men i testperioden ønsker prosjektpartnerne å få mest mulig flytid for dronene. Derfor åpner de også for leveranser til fastboende, hyttefolk og næringsliv.
Droner testet til forskjellig bruk
En fremtid med roboter som personlig assistenter og flyvende biler er fortsatt et stykke unna, men bruk av droner til levering av varer vokser med flere testprosjekter. Flere stedet i utlandet, blant annet i USAog Australia har flere selskaper som Amazon Prime og Zipline eksperimentert med levering av pakker og utstyr ved hjelp av droner.
I Norge har det vært flere pilotprosjekter og tester for levering av varer med droner. Levering med droner kan være svært nyttig i et land med krevende geografi som Norge, hvor avsidesliggende områder kan være vanskelig å nå raskt.
I 2019 startet et samarbeid mellom Stiftelsen Norsk Luftambulanse og andre partnere for å teste levering av medisiner og blodprøver med droner i Norge. Formålet med prosjektet var å utforske mulighetene for å forbedre responstiden i akuttmedisinske situasjoner, spesielt i vanskelig tilgjengelige områder. Posten Norge har også utført tester med droner for å undersøke om dette kan brukes til levering i områder der tilgangen er vanskelig, som for eksempel på øyer uten fastlandsforbindelse.I tillegg til varelevering har droner i Norge også blitt brukt for mer spesialiserte formål, som for eksempel inspeksjon av infrastruktur (veier, broer og kraftledninger) og til bruk i letemannskaper.
Bruken er dog fortsatt begrenset på grunn av flere utfordringer, spesielt knyttet til regelverk og sikkerhet.
Får levert middag via luften
Nå kan eldre i Røros se frem til å gjøre matvare-innkjøpene på avstand og få varene levert til døra via luften.
Denne måneden starter et nytt test-prosjekt opp hvor hjemmeboende eldre kan bestille matvarer i den lokale Coop-butikken, og få varene levert hjem ved hjelp av droner. Forsøket gjøres av Rørosregionen Næringshage og Røros kommune i samarbeid med droneoperatøren Aviant.
Artikkelen fortsetter under bildet
Foto: Endre Sandbakken Rørosregionen Næringshage
Test-periode i vinter
Testen har som mål å undersøke om droneteknologi kan forbedre og effektivisere hjemmetjenester. I testperioden vil droner levere middag til innbyggere som ellers ville fått middag tilkjørt med bil. Dette vil frigjøre tid for helsearbeidere, slik at de kan bruke mer tid på helsehjelp og praktisk bistand i hjemmet.
Noen innbyggere er allerede invitert til å delta i testperioden og motta middag levert med drone. Leveringene vil skje fra Røros til Coop Glåmos og Coop Brekken på utvalgte dager i uken. Aviant sin tjeneste Kyte (bestillingsapp) vil også være tilgjengelig for privat levering av mat og andre varer til de godkjente landingsplassene i deler av testperioden - som er i oktober, november og desember.
Prosjektet skal videreutvikle testarenaer og korridorer, pilotere bruk av droner innenfor helse- og velferdsteknologi, etablere god infrastruktur for grønne lufthavner, og øke bruken av klimavennlige, innovative transportmuligheter i testområdet og over grensen til Sverige. Prosjektet vil befeste regionen som en viktig aktør i utviklingen av grønn luftfart og innovasjon.
110-sentralen Midt Norge IKS (sentral nødetat) ønsker å teste dronebruk i kalde perioder. Med droner får nødetaten "øyet" på skadested tidligst mulig, slik at de kan fordele ressurser best mulig. Røros med sitt klima er et perfekt sted for å teste droner i sterk kulde.