Farevarsel: - styrtregn onsdag

20/08/2024 21:02

Hanne

Trafikk
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Meteorologisk Institut har sendt ut farevarsel om styrtregn i Oslo-området og rundt Oslo-fjorden onsdag formiddag. Kjører du bil, så les her.

Meterologisk intitutt har sendt ut gult farevarsel for styrtregn for Oslofjordområdet for onsdag morgen. Meteorologene skriver at det er lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt.

Lokalt er nedbøren ventet å passere 15-20 mm i timen.

Det anbefales å holde seg unna bratte skråninger, samt bekker med stor vannføring. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales slik at vannet kan renne unna.

Farevarselet gjelder fra klokka 06.00 til 12.00.

Fare for vannplaning
Det er spesielt en fare man bør være oppmerksom på ved kjøring av bil i plutselig styrtregn, og myndighetene ber folk ta sine forholdsregler.

Vannplaning forårsakes av overvann i tettbygde områder med mye asfalt. I tillegg kan lokale oversvømmelser og bekkeløpsendringer føre til vannplaning.

Vannplaning, også kjent som hydroplaning, er et fenomen som kan oppstå når et kjøretøy kjører på en våt vei. Det skjer når dekkene på kjøretøyet mister kontakten med veibanen og i stedet begynner å "flyte" på et lag med vann. Dette kan føre til at du mister kontroll over kjøretøyet, noe som gjør det vanskelig eller umulig å styre, bremse, eller akselerere.

Vannplaning skjer når vann på veien bygger seg opp foran dekkene raskere enn vekten av bilen kan presse vannet bort. Når dekkene ikke klarer å fjerne vannet effektivt, dannes det en kile av vann mellom dekkene og veien. Dette reduserer friksjonen mellom dekkene og veibanen, som igjen fører til at dekkene mister grepet og bilen begynner å skli.

Flere elementer kan øke faren
1. Hastighet: Jo raskere du kjører, desto større er risikoen for vannplaning. Ved høyere hastigheter klarer ikke dekkene å fjerne vannet raskt nok, noe som øker sjansene for at bilen mister veigrepet.

2. Dekktilstand: Slitte eller dårlig vedlikeholdte dekk har redusert mønsterdybde, noe som gjør det vanskeligere å lede vannet bort. Nye dekk med godt mønster kan bedre håndtere vann og redusere risikoen for vannplaning.

3. Vannmengde: Jo mer vann som ligger på veien, desto større er sjansen for vannplaning. For eksempel kan store vanndammer eller oversvømte veier øke risikoen betraktelig.

4. Vekt og kjøretøytype: Tyngre kjøretøy kan være mindre utsatt for vannplaning enn lettere kjøretøy, men alle typer kjøretøy kan være i fare under de rette (eller gale) forholdene.

Kjøreråd
Reduser hastigheten på våte veier, spesielt når det regner kraftig eller rett etter at det har begynt å regne, da veiene kan være spesielt glatte.

Sjekk dekkene regelmessig og sørg for at de har tilstrekkelig mønsterdybde og riktig lufttrykk.

Unngå store vanndammer eller områder med mye vann på veien.

Kjør jevnt og unngå brå bevegelser med rattet, akseleratoren, eller bremsene.

Hvis du skulle oppleve vannplaning, er det viktig å forbli rolig, unngå å gjøre plutselige bevegelser, og gradvis redusere hastigheten ved å slippe gasspedalen forsiktig. Unngå å bremse hardt, da dette kan gjøre situasjonen verre.

Se hele varselet fra Meterologisk Institutt på X her: