Påske og quiz henger uløselig sammen. Nå har du sjansen til å bli en mester i unyttig viten om påsken.
For selv om man kanskje ikke har bruk for informasjonen på andre tidspunkter enn når skal imponere familien på hytta etter sette onkel Åge på plass i under påskemiddagen, så er det moro.
Her har vi samlet en lang rekke unyttige - men veldig gøyale – fakta om nordmenn og vårt forhold til påsken
1. Eggstra mange egg
Hver nordmann spiser i gjennomsnitt ca. 13,1 kg egg i året. Det vil si drøyt 200 egg pr. person pr. år eller ca. 1/2 egg om dagen.
I løpet av påsken dobles eggforbruket i Norge. Fra skjærtorsdag til andre påskedag spiser vi omtrent 26 millioner egg, noe som tilsvarer ett egg per innbygger per dag i denne perioden.
Kilde: Matprat
2. Kvikk Lunsj-konsumet skyter i været
Kvikk-Lunsj er nordmenss tursjokolade nummer én. Etter at den nå snart 80 år gamle sjokoladen ble omfavnet av Turistforeningen og fikk Fjellvettreglene trykt på embalasjen på 60-tallet, har den blitt en nesten like naturlig turkamerat som kart og kompass.
I løpet av ett år spiser hver nordmann i gjennomsnitt ni Kvikk Lunsj-sjokolader. Tre av disse blir spist i løpet av påsken. Det blir hvert år produsert om lag 50 millioner plater, hvorav 4–500 tonn av disse selges i påsken.
Dette utgjør nesten halvparten av det årlige salget av denne sjokoladen.
Kilde: Matlyst
3. Solo – påskens favorittbrus
Nordmenn driker mye appelsinbruk i påsken. I løpet av påskemåneden konsumerer vi over 5 millioner liter Solo.
Dette betyr at hver fjerde flaske Solo som selges i løpet av året, blir konsumert i påsken.
Kilde: KK
4. Lam på menyen
I påsken kjøper nordmenn rundt 660 tonn lammekjøtt. Selv om det å spise lam til påske opprinnelig var en jødisk tradisjon, har den blitt omfavnet av nordmenn de siste tiårene.
"Det er ingen tvil om at vi koser oss med god mat i påsken. God mat er viktig ifølge tradisjonen for å få frem påskefølelsen. Påskelammet holder stand blant påskens favorittretter. Egg er selvfølgelig viktig. Også godterier som sjokolade og marsipan må med", slår direktør Ingvill Størksen i Virke dagligvare fast.
Kilde: Dagens Næringsliv
5. Påskekrim – en norsk spesialitet
Et snart 100 år gammelt PR-stunt og norsk hyttetradisjon har sammen skapt det litteraturprofessor Michael Schmidt kaller et særnorsk fenomen: Påskekrim.
Tradisjonen med å lese krim i påsken er nemlig unik for Norge. Den startet i 1923 med en vellykket reklamekampanje for boken "Bergenstoget plyndret i natt".
Lørdag før påsken i 1923 stod det Bergenstoget plyndret inat øverst på førstesiden i Aftenposten. Saken fikk enorm oppmerksomhet fordi mange ikke fikk med seg at det var en annonse fra Gyldendal for en krimbok med samme tittel, og allerede året etter satset også andre forlag på lansering av krim til påske.
Kilde: Universitetet i Oslo
6. Påskeferie i hjemlandet
Ut fra all snakken om påskefjellet og påske på hytta, skulle man tro at de fleste reiste på ferie i påsken. Sannheten er at omtrent 85 % av nordmenn tilbringer påskeferien hjemme, mens 15 % reiser bort. Av de som reiser, drar nesten like mange til kysten som til fjells.
Ifølge tall fra Innovasjon Norge og Virke planlegger godt over 70 % av oss å holde oss innenfor landegrensene, og fjellet er fortsatt den store vinneren.
Kilde: Virke
7. Appelsiner i solveggen
Hva er vel en påsketur uten en saftig appelsin i sekken? For mange er det nesten like viktig som Kvikk Lunsj og Solo. Appelsinen har nemlig blitt et slags uoffisielt symbol på norsk påske.
Og nordmenn er virkelig appelsinglade: Hvert år spiser vi over 15.000 tonn appelsiner. Det tilsvarer mer enn 30 millioner appelsiner, og en stor del av dette konsumeres nettopp i påsken.
Appelsiner forbindes med frisk luft, sol og snø i kinnene – og kanskje derfor smaker de ekstra godt når de nytes ute i det fri. Påska er rett og slett høysesong for sitrusfrukten, og det merkes i butikkene, hvor det fylles opp med enorme mengder i dagene før skjærtorsdag.
Kilde: Matprat
8. Marsipan – søtt og godt
Det er ikke bare barna som spiser godteri i påsken – ifølge en undersøkelse fra Virke fyller flertallet av nordmenn påskeegg til både små og store. Gjennomsnittshusholdningen kjøper godteri for rundt 400–500 kroner i påskeuken.
Noen påskeegg er så store at de nesten må bæres med begge hender – og det skal være plass til både smågodt, sjokolade, marsipan og kanskje en liten overraskelse. Flere butikker melder om økt etterspørsel etter gigantiske påskeegg på over 1 kilo fylt med godteri. For mange er påsken en unnskyldning for å gå helt bananas i godterihylla – og det ser ikke ut til å endre seg med det første.
Kilde: Virke
9. Påskeharen og egg
Påskeharen er en av påskens mest mystiske figurer – for hva har en hoppende hare med egg å gjøre?
Påskeharen virker kanskje litt tilfeldig – en hare som legger egg? Men faktisk går tradisjonen helt tilbake til 1600-tallets Tyskland, der man trodde at haren var et symbol på fruktbarhet og nytt liv – noe som passer godt sammen med påskens budskap om oppstandelse og ny begynnelse.
Ifølge folketroen var det "Osterhase", altså påskeharen, som gjemte fargede egg i hagen til snille barn. Barna lagde gjerne rede i hagen eller huset, og hvis de hadde vært flinke, kunne de finne egg der om morgenen.
Tradisjonen fulgte tyske utvandrere til USA på 1700-tallet, og ble der kommersialisert med godteri, sjokoladeegg og pyntede eggkurver – og vips, hadde verden fått en godterileverende hare som ble en påskefavoritt.
I Norge ble påskeharen først populær på 1980- og 90-tallet, og i dag er det mange barn som gleder seg til å lete etter egg etter at haren har vært på besøk – gjerne ute i hagen eller i hele huset hvis været ikke spiller på lag.
I dag er eggjakten blitt fast påsketradisjon for mange barnefamilier, gjerne med sjokoladeegg gjemt i hagen eller bak sofaen. Påskeharen er altså en slags godteribud, og det er få som stiller spørsmål ved logikken når det vanker søtsaker. Langøret og litt forvirrende – men absolutt en favoritt blant de små!
Kilde: Store Norske Leksikon
10. Nordmenn elsker påskequiz – nesten mer enn kyllinger og egg
Hvert år strømmer nordmenn til påskequiz på radio, TV, hytter og nett – og særlig NRKs påskequiz har blitt en folkekjær klassiker. I følge NRK trekker de største påskenøttene flere hundre tusen seere.
Quiz er blitt like obligatorisk som appelsin og krim, og det finnes knapt en fjellhytte uten quizhefte eller konkurranselystne familiemedlemmer. Kombinasjonen av konkurranse, sjokolade og snø er uslåelig. Og hvem elsker vel ikke følelsen av å endelig slå pappa i sportsspørsmål?
Nå er du rustet med påskefakta som garantert vil imponere på neste quiz!