40 år siden "Do they know it`s Christmas?": Dette vet du ikke om den utskjelte sangen

03/12/2024 05:01

Hanne

UNDERHOLDNING
foto: Lenscap Photography / Shutterstock
foto: Lenscap Photography / Shutterstock
Den nye versjonen av juleklassikeren blir knapt spilt på Spotify og møter kritikk for rasisme og historieforfalskning.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Krisetall for nye "Do They Know It’s Christmas?"

Denne uken markeres 40-årsjubileet for da et stjernelag av britiske og irske artister spilte inn "Do They Know It’s Christmas?" under navnet Band Aid. Mandag ble en ny utgave, "2024 Ultimate Mix", sluppet – ikke en full nyinnspilling, men en remiks med vokal fra tidligere versjoner.

Låten er blitt gitt ut flere ganger i forskjellige versjoner.

Hva er "Do They Know It’s Christmas?"
I 1984 samlet Bob Geldof og Midge Ure tidens største popstjerner for å spille inn en låt til inntekt for tørke- og sultrammede i Etiopia.

  • Sangen revolusjonerte popkulturen ved å kombinere underholdning og veldedighet.

  • Den toppet hitlistene i 14 land, inkludert Norge, og solgte over én million eksemplarer den første uken i Storbritannia.

  • Frem til 1997 var det den raskest solgte singelen i britisk historie.

  • Innen et år genererte låten ca. 112 millioner kroner, tilsvarende 300 millioner kroner i dagens verdi.

Siden den gang har låten blitt spilt inn på nytt i 1989, 2004 og 2014, men har også fått kritikk for måten Afrika fremstilles på. Geldof og Ure har avvist kritikken som irrelevant, med henvisning til de veldedige inntektene. Det skriver VG.

Negativ mottakelse
Den nye remiksen ble lansert på BBC og fikk mye oppmerksomhet, men responsen har vært overveiende negativ, ifølge medier som The Independent, Daily Mail og NME.

Spotify-tall viser at "2024 Ultimate Mix" kun ble spilt 23.000 ganger globalt mandag og 27.000 tirsdag. Med totalt 50.000 avspillinger har låten ifølge Billboards kalkulator generert beskjedne 2800 kroner i rettighetspenger.

Den når ikke Spotifys globale Topp 200, som krever rundt 1,3 millioner daglige avspillinger, og er heller ikke inne på den britiske listen. Originalen fra 1984 har derimot over 700.000 daglige spillinger globalt og vil trolig øke i ukene før jul.

Kritikk før slippet
Allerede før lanseringen skapte den nye versjonen kontrovers. Ed Sheeran, som deltok i 2014-utgaven, skrev på Instagram at han ikke ble spurt om gjenbruk av stemmen sin:
"Hvis jeg hadde hatt muligheten, ville jeg respektfullt ha avslått."

Han viste til kritikken fra artisten Fuse ODG, som mener prosjekter som Band Aid skader Afrika ved å fremme medlidenhet fremfor investeringer og turisme.

Debatten om låtens innhold, som fremstiller afrikanere som hjelpeløse og avhengige av vestlig hjelp, har dermed blusset opp igjen.

Historieforfalskning?
I tillegg har "2024 Ultimate Mix" utelatt alt fra Band Aid II, 1989-versjonen av låten, noe flere anklager for å være historieforfalskning. Universal hevder i en pressemelding at låten kun har tre versjoner: 1984, 2004 og 2014.

Dette har fått Mike Stock, en av produsentene bak Band Aid II, til å reagere kraftig.

"Du kan forestille deg min overraskelse over å høre at all innsatsen med å bringe Band Aid II til verden nå blir avvist og redusert til en "uoffisiell» status", skriver Stock på X.

Band Aid II toppet den britiske hitlisten i tre uker i 1989 og genererte store summer til veldedighet. Stock mener utelatelsen svekker Band Aids integritet.

Begrunnelse fra Geldof
Bob Geldof oppga mangelen på originalbånd fra 1989 som årsaken til at Band Aid II ikke er inkludert. Han roste 1989-utgaven, men uttalte at kun de tre "offisielle" utgivelsene er med i den nye remiksen.

Fredag slippes en Band Aid-EP på CD og vinyl, med både nye og gamle versjoner – men heller ikke her er 1989-utgaven inkludert.