Språk er fascinerende greier! Noen ruller av tunga som om vi alltid har kjent dem, mens andre får oss til å vri hjernen i knute.
Men hvilket språk er egentlig det vanskeligste å lære? Og hvilket er en lek? La oss dykke ned i språkverdenens kriker og kroker. Her venter mange overraskelser.
Verdens mest talte og minst talte språk
Før vi avslører det mest utfordrende språket, la oss se på noen tall.
Ifølge en artikkel fra Forskning.no, har de mest talte språkene i verden store brukergrupper.
Det mest talte språket er mandarin, en kinesisk dialekt som snakkes av over en milliard mennesker.
På den andre enden av skalaen finner vi språk som amurdag fra Australia, som ifølge professor Rolf Theil kun har én eneste taler igjen.
Men selv om det kinesiske språket mandarin høres veldig fremmed ut for oss, er det faktisk ett av de letteste språkene å lære. Språket er regelmessig og har en enkel uttale.
Dette kan virke merkelig for mange, spesielt med tanke på de komplekse skrifttegnene, men når det kommer til grammatikk og uttale, er mandarin ganske rett frem, forklarer professoren i artikkelen.
Danske barn og språkutfordringer
I Norden utmerker danskene seg.
En forskningsartikkel fra Aarhus Universitet, gjengitt i Videnskab.dk, gir en forklaring på hvorfor danske barn er mye senere til å lære å snakke enn andre barn.
Årsaken handler om at uttalen og lydene i dansk er langt vanskeligere enn for eksempel norsk.
Danske ord har mange vokallyder som flyter sammen, noe som gjør det utfordrende for små barn å skille dem fra hverandre. Dette kan forklare hvorfor danske barn i snitt begynner å snakke senere enn barn i nabolandene.
Hvor vanskelig er norsk?
For de som har norsk som morsmål, kan det være interessant å vite hvor vanskelig språket vårt er for andre.
Norsk regnes som et middels vanskelig språk å lære for utlendinger. Grammatisk sett er det ikke det mest kompliserte, men uttalen og de mange dialektene kan by på utfordringer.
Verdens vanskeligste språk
Så, trommevirvel takk!
Ifølge professor Theil er grønlandsk det vanskeligste språket å lære.
Dette skyldes at setningene og ordene er ekstremt komplisert bygd opp.
For eksempel kan et enkelt ord på grønlandsk inneholde det som på norsk ville vært en hel setning. Denne kompleksiteten gjør det til en skikkelig nøtt å knekke for språkentusiaster.
Språk er virkelig en spennende del av vår verden, full av overraskelser og utfordringer. Enten du prøver deg på mandarin, grønlandsk eller kanskje dansk, husk at øvelse gjør mester!