Du gjetter aldri hvor verdens eldste sjakkbrikker kommer fra

14/03/2025 14:01

Yvonne

UNDERHOLDNING
Foto: Trustees of the British Museum
Hint: Det er tettere på enn man skulle tro!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Sjakk er kanskje det mest tidløse spillet vi har, men visste du at noen av verdens eldste og mest berømte sjakkbrikker sannsynligvis kommer fra Norge?

Ja, du leste riktig – de 900 år gamle Lewis-brikkene, en av de største arkeologiske skattene i Norden, var trolig laget i Trondheim.

Nå vender noen av dem "hjem" for en begrenset periode.

En kongelig hjemkomst
Vanligvis kan du se Lewis-brikkene på British Museum i London, hvor de er en av museets mest populære attraksjoner. Men i mai vil en håndfull av dem vises frem i Trondheim som en del av utstillingen "Havets elfenbein" ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Museumsdirektør Hans Stenøien er i ekstase over det historiske besøket.

"Dette er noen av de største arkeologiske skattene i Norden", sier han til NRK.

"Det er særdeles spesielt."

Ansiktet til middelalderen
Lewis-brikkene ble funnet i 1831 på øya Lewis i Skottland, som på 1100-tallet var underlagt den norske kongen. Det er derfra de har fått sitt navn, men eksperter mener at de egentlig stammer fra Trondheim.

Professor i arkeologi ved NTNU, James Barrett, forklarer at brikkene er ikoniske av flere grunner:

"De er ansiktet til sjakk i middelalderen, men også ansiktet til middelaldersamfunnet", sier han til NRK.

Han peker på at Trondheim i middelalderen var et viktig handelssentrum for kvalross-elfenbein, som ble brukt til å lage brikkene. I tillegg matcher utskjæringene på brikkene kunstverk funnet i Nidarosdomen og andre kirker i Trøndelag.

En liten historisk krangel
Det har ikke alltid vært enighet om hvor disse berømte brikkene stammer fra.

Ifølge sjakkekspert Atle Grønn har det tidligere vært en heftig diskusjon mellom islandske og norske historikere om opphavet til brikkene.

"Før var det mer kontroversielt at de ble laget i Trondheim. Men de siste årene har flere historikere vært enige om at det er det mest sannsynlige, sier Grønn.

Selv om han synes det er fantastisk at brikkene kommer til Norge, er han skeptisk til om norske sjakkspillere vil strømme til Trondheim for å se dem.

"Sjakkspillere er veldig ulike. Noen bryr seg om historien og kulturen, andre er kun interessert i spillet", sier han.

Ekstra sikkerhet – ingen sjakkspill med 900 år gamle brikker
Dessverre for sjakkentusiaster blir det ikke mulig å spille med de historiske brikkene. Når de ankommer Trondheim, blir de plassert i montrer med ekstra tykt glass og høy sikkerhet.

Utstillingen vil også inneholde andre sjeldne middelalderobjekter, blant annet et skrin av kvalross-elfenbein, en bispestav og det såkalte "taukorset" fra Munkholmen.

Så hvis du vil se noen av verdens eldste sjakkbrikker med egne øyne – og kanskje drømme om hvordan det ville vært å spille et parti med dem – bør du ta turen til Trondheim når utstillingen åpner 6. mai.