Plyndring av juletreet og gang fra dør til dør for å drikke opp juleølet.
Slik markerer våre nordiske naboer at julen er helt slutt.
I dag, den 13. januar feires Sankt Knuts Dag i store deler av Norden.
Dagen er oppkalt etter den danske helgen Knut den hellige, som var konge av Danmark fra 1080 til 1086. Selv om han ikke har direkte tilknytning til julefeiringen, ble navnet hans knyttet til denne dagen gjennom middelalderens katolske kalender.
St. Knuts dag regnes som dagen for å "kaste ut julen" og avslutte høytiden.
Plyndrer juletreet
I Sverige kalles dagen ofte "Tjugondag Knut", som betyr "tjue dager etter jul". Det er en dag for å rydde ut julepynten, ta ned juletreet og spise opp de siste restene av julemat og godteri.
En populær tradisjon blant barn er å ha en fest kjent som "julgransplundring" hvor barna samles for å "plyndre" juletreet, som vil si å plukke ned pynt og spise godteri som henger på treet. Etterpå kastes treet ut, noe som symboliserer slutten på julen.
I Finland er dagen kjent som "Nuutinpäivä" og feires med lignende tradisjoner som i Sverige.
Siste sjanse til å drikke juleøl
En mer unik finsk skikk er at mange kler seg ut og går fra hus til hus, nesten som en vinterversjon av Halloween, der de synger og ber om mat eller drikke. For voksne handler det først og fremst om å få drukket opp de siste restene av juleølet før det eventuelt tømmes ut.
I tidligere tider var det å brygge juleøl en viktig del av feiringen i Norden, og dette ølet ble ofte drukket gjennom hele juleperioden.
På St. Knuts dag, den 13. januar, ble den siste julefeiringen gjerne avrundet med å tømme de siste restene av juleøl. Dette var både en praktisk og symbolsk handling, som tydelig markerte overgangen fra fest til hverdag.
Selv om denne tradisjonen ikke lenger praktiseres av alle, lever ideen videre som en morsom kuriositet i historien om hvordan julen har blitt feiret i Sverige, Finland og andre nordiske land.
Kanskje er det en god anledning til å skåle i juleøl en siste gang og spise den siste julekaramellen før hverdagens sunnere vaner setter inn for alvor?