Britiske kong Charles og dronning Camilla er for tiden på statsbesøk i Australia, og det går ikke knirkefritt. Det som skulle være en sjarm-tur for å bringe statene i det britiske samveldet tettere sammen, preges nå av boikott og demonstrasjoner.
Ved en parlamentarisk mottakelse ble Lidia Thorpe, senator og urfolksaktivist, eskortert bort etter å ha ropt til kongen.
"De er ikke vår konge! Gi tilbake det du har stjålet fra oss. Våre bein, våre hodeskaller, våre barn! De har ødelagt folket vårt og landet vårt! Gi oss vår traktat. Dette er ikke ditt land. De er ikke min konge."
Første besøk som regenter
Kong Charles III og dronning Camilla er for tiden på et historisk besøk i Australia, som en del av deres offisielle turné fra 18. til 23. oktober 2024. Dette er kongens første besøk til Australia som monark, og det første besøket av en regjerende britisk monark siden dronning Elizabeth II i 2011. Besøket er en del av et bredere program for å styrke båndene mellom Australia og Storbritannia, samt å møte lokalsamfunn, inkludert representanter for urfolkene, Aboriginal og Torres Strait Islander-samfunnene.
Australia er medlem av det britiske samveldet, også kalt Commonwealth, som er en sammenslutning av land, hvor de fleste er tidligere britiske kolonier. Selv om alle landene er uavhengige, har en stor del av dem den britiske monarken som statsoverhode.
Flere protester
Flere australiere – inkludert de fra Australian Republic Movement – bruker statsbesøket til å flagge at det nå må være på tide å bryte opp fra kong Charles, som også er landets monark. De ønsker ikke lenger at Australia skal være en del av Commonwealth.
Ifølge BBC har også statsministre i flere av Australias delstater valgt å ikke møte opp for å ønske paret velkommen til en mottakelse i Canberra - som en protest mot det kongelige besøket.
Dette gjelder ministrene i New South Wales, Victoria, Queensland, Western Australia, South Australia og Tasmania
Ønsker løsrivelse
Kong Charles snakket med statsminister Anthony Albanese da opptrinnet med tilropene skjedde. Statsministeren ga selv uttrykk for at landet burde ha et australsk statsoverhode, skriver nyhetsbyrået AP.
"Du har vist stor respekt for australiere, selv til tider da vi har diskutert fremtiden til våre egne konstitusjonelle ordninger og arten av vårt forhold til kronen", sa Anthony Albanese, hvorpå han imidlertid la til at "ingenting står stille".
Selv har Charles uttrykt at han synes det skal være opp til det australske folket å bestemme om de heller vil være en republik.