Påsken feires over hele verden, ikke bare med sjokoladekaniner og eggjakt, men gjennom en rik billedvev av skikker og tradisjoner som fremhever dens religiøse betydning og kulturelle mangfold.
Fra drageflyging i Bermuda til vannkamper i Polen, her er et glimt av åtte fascinerende påsketradisjoner fra forskjellige hjørner av kloden.
1. Drageflyging på Bermuda
På Bermuda er påske synonymt med drageflyging. Lokalbefolkningen lager sine egne drager ved hjelp av trepinner og levende papir, med "hummere" for å produsere en summende lyd som er karakteristisk for ferien. Familier og venner samles for å fly med dragene sine, spesielt på Horseshoe Bay Beach under langfredag dragefestival, og feirer med en himmel full av farger og lyd.
2. Norsk Noir: Påskekrim
Norge har en unik tradisjon for å fordype seg i krim i påsken. Påskekrimmen innebærer det å hengi seg til detektivromaner, krim-thrillere og mordmysterier på tvers av ulike medier. Hele landet ser ut til å være i spenningen ettersom utgivere, radio- og TV-stasjoner produserer mordmysterier, og til og med Tine bidrar ved å trykke historier på melkekartonger, noe som gir spenning i ferien.
3. Påskereir-skjul
Jakten på påskereir er en kjær praksis i Tyskland, Sveits og utover. Ikke egentlige reir, dette er dekorerte kurver eller bokser fylt med sjokolade, godteri og leker, som antas å være skjult av påskeharen selv. Det er opp til barna (og voksne) å finne dem, noe som gir spenning og sødme til feiringen.
4. Vannkamp i Polen
Śmigus Dyngus, eller våt mandag, er hvordan Polen markerer påskedag med en landsomfattende vannkamp. Med opprinnelse fra en gammel matchmaking-tradisjon ser den nå folk i alle aldre delta i godmodige kamper med vannpistoler, bøtter og enhver beholder som kan holde vann, som symboliserer en forfriskende start.
5. Eggstravagante aktiviteter
Egg og påske er like uatskillelige som gaver og jul, noe som gjør dem til kanskje den mest ordinære julematen på verdensbasis. Folk farger og dekorerer egg, engasjerer seg i jakter for å finne dem, raser for å rulle dem over plenen, går sammen for å finne det siste intakte egget (som betyr vinneren og mottakeren av lykke), eller bare nyt å spise dem. Et godt eksempel er i Haux, Frankrike, hvor omtrent 1000 mennesker nyter en gigantisk påskeomelett tilberedt med over 4000 egg og mer enn 100 pund bacon, hvitløk og løk.
6. Kasting av leirepotte
Pass deg for flygende keramikk på den greske øya Korfu. Nøyaktig klokken 11 påskelørdag kaster innbyggerne på Korfu leirpotter i alle størrelser fra balkongene sine. Denne skikken dateres tilbake til 1500-tallet, og stammer fra folk som kastet sine utdaterte og unødvendige eiendeler ut av vinduet for å forberede seg til det nye året. Knusing av potter antas å avverge onde ånder og symbolisere en ny start.
7. Kringlesøndag i Luxembourg
Luxembourgere feirer Bretzelsonnden, eller kringlesøndag, den tredje søndagen i fasten. I Luxembourg tar pretzels form av søte butterbakverk pyntet med glasur og mandler, noe som gjør dem til en godbit mange skulle ønske kunne nytes hver søndag. I følge Bretzelsonnden-tradisjonen presenterer menn kvinnen de beundrer med en kringle denne dagen. Hvis hun godtar, blir han invitert til å besøke henne på påskedag og mottar et egg i retur. I løpet av skuddår snur tradisjonen, slik at kvinner kan gi pretzels i gave.
8. Vårens Halloween
Sverige og noen av dets skandinaviske naboer feirer vårens Halloween: torsdag før påske kler barna seg ut som hekser, komplett med kosteskaft og kobberkjeler, og går dør-til-dør og ber om godteri. I bytte mot søtsaker gir de ofte voksne pyntede pilegrener eller tegninger. Denne tradisjonen stammer fra legenden om at svenske hekser fløy til Blåkulla før påske for å kose seg med djevelen. For å sikre at disse heksene ikke kommer tilbake, tenner svensker store bål på påskedag.
Kilde: Dagens.com