Betalte 4500 kroner i depositum: 62 år senere har det gjort barna deres rike

29/10/2023 17:00

Mikkel Sletta

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En vill tvist om husleieinnskuddet er avgjort, og det må sies å ha vært en god forretning for leietaker.

Når man flytter inn i en leid leilighet, må man som regel betale et depositum tilsvarende mellom én og seks måneders husleie, og det var akkurat det et tysk ektepar måtte og gjorde da de flyttet inn i leilighet i 1960. 

Her betalte de ifølge Tag24.de 800 mark (ca. 3000 DKK) i depositum, som ble overført til et nytt utleiefirma da det kjøpte leiligheten i 2005.

På det tidspunktet bodde ekteparet videre i leiligheten, noe de gjorde til deres død i 2018, da barna derfor krevde depositumet utbetalt. 

Her oppsto det imidlertid en uenighet som skulle vise seg å ta flere år å løse. 

Det nye eiendomsselskapet hadde investert innskuddet i aksjer i eget selskap, og disse aksjene hadde steget til en verdi av ca. 115.000 euro (1,2 millioner norske kroner), og barna til det avdøde ekteparet krevde derfor aksjene utbetalt eller overført i stedet. av det opprinnelige beløpet på ca 4500

Det kravet kunne imidlertid ikke selskapet akseptere, og de avviste det derfor og overførte rundt 4500 kroner til barna, som imidlertid ikke ga seg uten kamp. 

I desember 2021 startet en rettssak mellom barna til det avdøde ekteparet og eiendomsselskapet, og her krevde barna at de skulle få aksjene til en verdi av cirka 1,2 millioner kroner i stedet for de 4500 som foreldrene opprinnelig hadde betalt som depositum. 

Selv om det kan høres sprøtt og litt grådig ut for saksøker å motta et så stort beløp, ga retten faktisk deres favør. 

I den opprinnelige leiekontrakten ble det opplyst at selskapet har rett til å investere innskuddet i aksjer, men at aksjene skal overdras til leietaker ved leieavtalens utløp. 

19. juli avgjorde derfor tingretten at eiendomsselskapet skulle overføre aksjene til barna til det avdøde ekteparet. 

Eiendomsselskapet har imidlertid påklaget dette vedtaket, og vedtaket er derfor ennå ikke endelig.