Coop er politianmeldt: Her er årsaken

18/12/2023 23:00

Sofie

Utland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Her er årsaken til at Coop er politianmeldt.

Tyveri i dansk detaljhandel har økt i takt med at prisene på dagligvarer også har økt. Lykkes det butikkpersonalet å holde tilbake en tyv, ender det som regel med at vedkommende blir anmeldt og siktet av politiet.

Det er imidlertid ikke bare banditter som kan ende opp med å bli politianmeldt for brudd på loven; Det kan dagligvarekjedene selv også.

I en pressemelding fra Forbrukerombudet kommer det frem at syv danske selskaper er politianmeldt for brudd på kontantregelen.

Dette skrittet er tatt etter en rekke klager fra perioden mars 2021 til sommeren 2023, hvor forbrukere har opplevd vanskeligheter med å bruke kontant betaling i disse selskapene.

Det skriver B.T.

Fungerende forbrukerombuds mann Andreas Weidemann understreker at man ikke skal ta feil av betydningen av kontantregelen i betalingsloven:

– Dersom en bedrift tar imot betaling med kort eller mobiltelefon, må den også ta imot kontanter, med mindre det er snakk om selvbetjening eller netthandel, sier han.

Blant de rapporterte selskapene er Casablanca Aarhus ApS og COOP Danmark A/S – som inkluderer flere landsdekkende kjeder i Danmark som Kvickly og SuperBrugsen.

Brudd på kontantregelen kan medføre bøter. Dette tiltaket tjener til å beskytte forbrukere som foretrekker eller bare kan bruke kontanter.'

– Det er kunder som ønsker eller kun kan betale med kontanter, og kontantregelen har som mål å hindre diskriminering av disse kundene, sier Andreas Weidemann.

Forbrukerombudet fungerer som en uavhengig myndighet med mål om å sikre at virksomheter følger markedsføringsloven og annen forbrukervernlovgivning.

Denne saken belyser en viktig del av forbrukerbeskyttelsen i Danmark, hvor retten til å bruke kontanter som betalingsmiddel står sentralt.