Siden mars 2020 har kvinnen jobbet i Pieter Pot, som er et selskap som selger og leverer avfallsfrie dagligvarer i glassbeholdere. I august 2022 ble hun sykmeldt med sterke nakkesmerter. En lege og nevrolog fant ut at det var ekte smerte.
Seks uker etter sykemeldingen varslet selskapet at stillingen hennes ville bli sagt opp, og de tilbød henne samtidig en sluttavtale. Ifølge RTL avviste kvinnen dette tilbudet.
Fem måneder senere fikk Pieter Pot kvinnen overvåket i to uker av privatetterforskere. Basert på deres observasjoner og en samtale med kvinnen, sparket selskapet henne i mars. Ifølge Pieter Pot hadde kvinnen løyet om sykdommen.
Observasjoner viste at hun hadde båret tunge gjenstander som søppelsekker og kattemat opp trapper og beveget hodet og nakken uten problemer. Hun ble også sagt å ha danset og hoppet i timevis på en festival, og gjort sidelengs headbanging-bevegelser.
Basert på en magefølelse
Kvinnen var uenig i oppsigelsen og tok den derfor til retten. Ifølge avgjørelsen fra tingretten i Rotterdam fikk kvinnen medhold.
Å la ansatte overvåke er bare akseptabelt under spesielle omstendigheter, understreket dommeren. Fordi arbeidsgiver i dette tilfellet kun hadde en «magefølelse», var dette tiltaket uforholdsmessig.
Selskapet kunne videre ikke konkludere med at den ansatte løy basert på etterforskernes observasjoner.
«Rapporten kan ikke konkludere med at den ansatte løy for legen, eller at hun visste mer enn hun hadde opplyst, eller på annen måte hindret hennes integrering på arbeidsplassen», het det i avgjørelsen.
Tingretten kunne forstå at arbeidsgiver hadde spørsmål basert på rapporten, men fant konklusjonene dårlig underbygget.
«Uten bekreftelse basert på medisinsk grunnlag eller konsultasjon med legen, handlet Pieter Pot altfor raskt med å sparke henne», sto det også.
Koster selskapet dyrt
Oppsigelsen fikk store økonomiske konsekvenser for Pieter Pot. Kvinnen mottok et standard sluttvederlag på 3400 euro. I tillegg måtte selskapet betale henne cirka 7.400 euro i etterlønn med strafferenter på 25 prosent. Hun fikk også lønnen for oppsigelsestiden på 5.400 euro.
I tillegg kom en tilleggserstatning på 20.000 euro for urettmessig oppsigelse. Denne kompensasjonen er lavere enn de forespurte 50.000 euro, ettersom Pieter Pot er økonomisk presset. Selskapet ble overtatt av investorer tidligere i år da det ikke klarte seg selv.
Samlet utgjør erstatningen over 36.000 euro, som tilsvarer cirka 411.000 NOK. Hennes advokat, Christian van den Heuvel, forklarte at kvinnen ikke vil anke avgjørelsen.
"Hun aksepterer avgjørelsen da den gir tilstrekkelig tilfredsstillelse. Det var en klar seier, det viktigste var at arbeidsgiveren ikke lett kunne starte en etterforskning som ikke var underlagt strenge regler. Dette handler om ansattes personvern. Hvordan ville du ha det , hvis du ble overvåket etter å ha meldt deg syk?" han sa.
Jouri Schoemaker, direktør i Pieter Pot, avslørte også at selskapet heller ikke vil anke avgjørelsen. Han mener faktisk at dette ikke burde ha skjedd.
"Denne saken fant sted under mine forgjengere, i den perioden jeg midlertidig ikke var ansvarlig for selskapet. Siden juli har jeg vært tilbake og er trist over at dette skjedde i Pieter Pot," sa han.
"Jeg er i kontakt med den tidligere ansatte og har et godt forhold til henne. En retur er ikke umulig, men det er ikke aktuelt akkurat nå. Hun tar først en pause."