Å velge navn til et nyfødt barn kan være en kompleks prosess, hvor ulike faktorer veier tungt.
Mange foreldre lar seg lede av personlige verdier og familietradisjoner i navnevalget. Noen foretrekker å gi barnet et navn som er allment akseptert og kjent slik at barnet kan passe inn, mens andre søker det stikk motsatte ved å velge et distinkt og unikt navn slik at barnet skiller seg ut.
Navneloven i Norge balanserer mellom å gi foreldre frihet til å velge barnas navn, samtidig som den beskytter barn mot navn som kan virke uheldige eller støtende. Loven er ganske liberal så lenge det ikke kan virke støtende eller gi barnet problemer. Navn som Storm, Lykke og Maximus og de mer sjeldne Breeze, Alfa, Omega og Tesla har for eksempel blitt godkjent i Norge.
Men denne friheten gjelder ikke overalt i Europa. Flere steder er det strenge regler for hva du kan kalle barnet ditt.
I Norge har mndighetene avslått søknader fra foreldre som vil kalle barna sine Anus, Supermann, Konge, Droning eller Hitler. Men i Portugal er det forbudt å gi barnet et navn som nesten 16.000 nordmenn har.
Forbudt i Portugal
For eksempel er det kjente guttenavnet Tom, som også er populært i Norge, forbudt i Portugal.
Det kan virke rart, men det er faktisk en god grunn til dette.
Ifølge Magicmaman håndhever Portugal strenge regler for valg av fornavn, inkludert en lovfestet liste med omtrent 1000 godkjente navn.
Tom er ekskludert i Portugal, da det strider mot landets navneregler, som blant annet krever at et navn ikke må overstige to fornavn, må være portugisisk i både stavemåte og uttale, samsvare med barnets kjønn, og skal ikke være en forkortelse.
Fordi Tom anses å være forkortelse for det mer formelle portugisiske navnet Tomás, faller det utenfor lovens virkeområde. Lignende begrensninger gjelder for andre navn; for eksempel må man ikke navngi barnet sitt Kate, men må bruke hele navnet Katherine i stedet.
Til sammenligning oplyser Statistisk Sentralbyrå at 15.940 menn i Norge har Tom som fornavn - de fleste i kombinasjon med et annet navn. Navnet var mest populært på 50, 60 og 70 tallet. Det var også der Kate hadde sin storhetstid, og i dag har 1.284 mennesker i Norge navnet Kate.
Det er imidlertid smutthull i systemet. Hvis en av barnets foreldre har en annen nasjonalitet enn portugisisk, er det mer avslappede regler å navigere i.