Angrep på helsevesenet på Gazastripen er hyppigere på månedlig basis enn angrep på helsevesenet i andre deler av verden hvor det nylig har vært væpnede konflikter.
Dette skriver Redd Barna i en pressemelding basert på tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).
I løpet av de seks månedene siden 7. oktober har helseinstitusjoner og helsearbeidere på Gazastripen blitt angrepet minst 435 ganger.
Dette tilsvarer 73 angrep per måned.
Anne Margrethe Rasmussen, som er leder for Redd Barnas arbeid i Midtøsten og Øst-Europa, kaller det «helt uakseptabelt».
– Uansett hva årsaken er, betyr det at barn ikke har mulighet til å få den legehjelpen de har krav på. Det er helt uakseptabelt, og det må vi endre på, sier hun.
I sin statistikk over angrep på helsevesenet på Gazastripen inkluderer WHO blant annet fysiske angrep mot helsepersonell eller anlegg.
Trusler mot pasienter og ansatte samt hindring av levering av helsetjenester eller bruk av fasiliteter kalles også angrep.
Ifølge WHO er antallet angrep på helsevesenet på Gazastripen høyere enn angrep på helsevesenet i for eksempel Ukraina og Den demokratiske republikken Kongo.
Ifølge Anne Margrethe Rasmussen har Redd Barnas ansatte på Gazastripen måttet gjennomføre operasjoner uten å ha tilstrekkelig utstyr.
– Barn blir operert uten å være skikkelig bedøvet. I tillegg til fysisk skade, risikerer de også psykisk skade fra den opplevelsen.
Anne Margrethe Rasmussen sier at angrepene også får konsekvenser for for eksempel kronisk syke barn, da de ikke kan få hjelp fordi Gazastripens helsesystem har kollapset.